Kisgyerek

A Semmelweis Egyetem applikációja már abban is segít, hova vidd a gyereket, ha baj van

Új funkciókkal bővült a Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző alkalmazása, a HELP, amiben gyerekbetegségek tüneteire kereshetünk.
2023. Október 26.
nő telefonozik
(Kép forrása: Getty Images)

Két új funkcióval bővült a Semmelweis HELP ingyenes tünetellenőrző applikáció, amiben a felhasználók immár a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet is egy gombnyomással megtalálhatják. Emellett az eddig csak a webalkalmazáson elérhető tudástár mostantól a mobilapplikáció felületén is látható, számolt be róla közleményben az egyetem.

A Semmelweis HELP applikáció 2023 júniusában jelent meg, és a célja, hogy egy olyan megbízható döntéstámogató eszközt adjon, amellyel a szülők, nagyszülők segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a gyermek észlelt tünetei milyen szintű egészségügyi ellátást igényelnek: otthon lássák el, forduljanak háziorvoshoz rendelési időben, menjenek sürgősségi ellátóhelyre, vagy hívják azonnal a 112-es telefonszámot.

A felület első körben több mint 220 gyermekbetegség mintegy 600 tünetét tartalmazza, vagyis szinte teljes egészében lefedi a gyermekbetegségek terén előforduló legjellemzőbb akut helyzeteket.

 

„Az elmúlt hónapokban 131 ezren használták az alkalmazásokat, tőlük számos visszajelzést, értékelést, fejlesztési ötletet kaptunk. Sok esetben merült fel az az igény, hogy a tünetellenőrzés és az ápolási útmutatók mellett további kézzelfogható és hasznos segítséget jelentene a felhasználóknak, ha az eredményoldalon nem csak arra vonatkozóan kapnának javaslatot a szülők, hogy keressenek fel egy sürgősségi ellátót, hanem abban is tudnánk segíteni őket, hogy pontosan hova mehetnek. Így a surgossegi.info csapatával kötött együttműködés révén ezt a funkciót is beépítettük a Semmelweis HELP felületre, illetve onnan is elérhető a mi applikációnk” – mondta el Kovács Eszter, az egyetem sajtókommunikációs igazgatóhelyettese, a Semmelweis HELP projektvezetője.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hozzátette, hogy a mobil és a webalkalmazás célja, hogy ellenőrzött forrásból származó, hiteles és közérthető információt adjon a gyerekek egészségi állapotáról.

Németh Franciska egészségügyi kommunikációs szakértő, ápoló, a surgossegi.info alapítója kiemelte: az általuk létrehozott, az egész ország területét lefedő felületet az a valós igény hívta életre, hogy a betegeknek sokszor komoly problémát jelent megtalálni a megfelelő ellátóhelyet egy adott egészségügyi problémával kapcsolatban. „A hova kérdésre szeretnénk válaszolni kisebb, akut egészségügyi problémák esetén, hogy például hol van a szemészeti ügyelet vagy a gyerektraumatológiai ügyeleti ellátás a mai napon” – magyarázta a szakember.