Gyerek

Semmi nem bizonyítja, hogy az orrspray megvédi a gyerekeket a vírustól

Hegedűs Zsuzsa, miniszterelnöki megbízott hiába állította, semmi sem bizonyítja, hogy az orrspray hatásos a gyerekeknek a koronavírus ellen.
2020. Október 21.
(fotó: Getty Images)

Közel 900 hátrányos helyzetű település polgármesterét és iskolaigazgatóját kereste meg múlt héten Hegedüs Zsuzsa, miniszterelnöki megbízott, az Allergodil nevű orrsprayt ajánlotta a címzettek figyelmébe. Szerinte négy órán keresztül biztosítja, hogy az orron keresztül ne jusson Covid-19 vírus a szervezetbe” – írja a 444.hu.

Hivatalos, kormányzati címéről küldött emailt iskolaigazgatóknak Hegedűs, hogy javasolják a szülőknek az orrspray beszerzését, aki pedig nem tudja megvenni, kérjen segítséget a polgármestertől.

A 444.hu azt írja, hogy Hegedüs a pécsi koronavírus-kutatócsoport vezetőjére, Jakab Ferencre hivatkozott. Állítása szerint tanácsadójától, Rácz Jenőtől ismerte meg Jakab szeptemberi előadását, amiben sikerként beszélt az azelasztin-hidroklorid vizsgálatáról, a spray hatóanyagáról, ami a kísérletek során antivirális hatást mutatott.

A kutatócsoport nyilvánosan elérhető cikke szerint ettől még semmi sem bizonyítja, hogy van értelme orrspray-t használni a gyerekeknek koronavírus ellen.

Ezekből kiderül, hogy osztrák kutatók számítógépes adatelemzéssel jutottak arra: érdemes lehet kipróbálni az azelasztint a vírus ellen. A pécsi kutatók laboratóriumi körülmények között megvizsgálták az azelasztint. Orrnyálkahártya-modellt használtak, majd arra jutottak, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet. Jakab említett előadásából is kiderült, hogy nemcsak a hatóanyagot, hanem a sprayt is tesztelték, ami szintén biztató eredményeket hozott.

A lap ismét megkereste Hegedüst, aki ezt írta:

“Mivel senkit nem beszéltem rá, hogy vásárolja meg ezt az orrspray-t egyszerűen megosztottam egy információt, azzal a közel 2 millió főt kitevő leszakadt társadalmi csoporttal, amely számára 3 évvel ezelőtt az okos telefon, a tablet használata még teljesen idegen volt, és akik többsége otthon nem tudja előfizetni az internet használatát. Tehát nem tudom, hogy mit kellene visszavonnom, megosztottam egy információt és javasoltam a helyi aktoroknak, hogy azt továbbítsák.”Azt írta, “ha csak 40-50%-os biztonságot is jelent az orrspray, ez pontosan ennyivel csökkenti a hétköznapi életben életszerűen ki nem kapcsolható egymással közvetlen érintkezés hatásait. Amúgy legfőképpen alternatív orrcseppekből, kézfertőtlenítőkből igen sokat reklámoznak hasonló hatékonysággal, csakhogy ezek ára megfizethetetlen az ország LHH-s [leghátrányosabb helyzetű] kistelepüléseire koncentrálódó, igen alacsony jövedelmű családok számára”.

“Mivel a tájékoztatásom, ami csak jelzem, az egyik legjobb nevű angolszász orvosi tudományos lapban (Lancet) is megjelent információra támaszkodott, ami az orrsprayben való hatóanyagot jelenti, a Magyarországon gyógyszertárakban kapható Allergodil orrspray, amely nagyjából az alternatív szerekkel hasonló, 50%-os védelmet, hatékonyságot biztosít, ára 2.300,- forint, azaz, a kisjövedelműek számára is vállalható összeget jelent, fontosnak tartottam, hogy ezt az információt eljuttassam az LHH-s települések polgármestereinek és iskolaigazgatóinak, azzal a kéréssel, hogy adják tovább ezt az információt a szülőknek, dolgozóknak, akikkel napi kapcsolatban állnak.”

Hegedüs múlt héten azt írta, azért tartotta fontosnak elküldeni a levelet, mert “bár kezdeményezésemre az ország leszakadt régióinak internet lefedettségét minden településen biztosítottuk, az internetről való tájékozódás messze nem vált még szokássá, szemben a nagyvárosokban élőkkel, akik évek óta digitalizált világban élnek”.

“Nyelvtudás híján ráadásul az végképp nem jut eszükbe, hogy hozzám hasonlóan megtalálják azokat a zömmel angol nyelvű portálokat, ahonnan minden információ beszerezhető (pl. míg én januárban elsősorban az oxfordi egyetem már 40 éve világhírű epidemiológia csapatától szereztem be az információkat, a tudományos publikációik elolvasása után, január vége óta a John Hopkins egyetemet követem, ahol naponta közli a COVID fertőzésének illetve a halálozási arányának pontos adatait a világ összes országára vonatkozóan).”

Az azelasztinról szóló tanulmány és az összefoglalója szeptember közepe óta elérhető angolul.

Forrás: 444.hu