Gyerek

Szuper kőkorszaki animációs film az egész családnak

A Csibefutam, a Wallace és Gromit és a Shaun, a bárány alkotóinak legújabb őrült családi animációs vígjátékában a kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor.
2018. Február 14.

Az Öreg és törzse beletörődne a sanyarú száműzetésbe, ám az ifjú és ügyetlen Öcsi hű társával, Kutylaccal mer nagyot álmodni és megpróbálják felvenni a kesztyűt. Ha beválik a nem túl kigondolt tervük, visszakapják szeretett otthonukat. De ha elbuknak, akkor örökre a bányákban fognak dolgozni…

 

A feledhetetlen egész estés kaland a rendkívül időigényes és aprólékos, úgy nevezett stop-motion technikával készült, ahogy az Aardman stúdió, és a négyszeres Oscar-díjas Nick Park többi munkája is. Az eljárás lényege, hogy a felépített díszletben beállított figurákból (jellemzően gyurma) mindig egy nagyon apró mozgást fotóznak le, és ezeket a képeket összeillesztve készül az animáció. Mivel egyetlen másodperc alatt 24 képkocka pörög le, a stúdióban egy hét alatt mindössze 4-5 másodperccel készültek el. Hogy jobban haladjanak, természetesen több díszletben dolgoztak egyszerre, azaz több jeleneten több stáb dolgozott párhuzamosan. Az Ősemberen éppen ezért 33 animátor, összesen 37 stúdióban munkálkodott, ami rendkívül bonyolult logisztikát eredményezett. Hogy az egyes karakterek mozgása biztosan következetes maradjon, egyetlen animátornak csak egy karakter mozgatását engedélyezték.

 

A mozgás mellett természetesen a háttérben látható tárgyak elkészítése is komoly munkát vett igénybe. Például csak az egyes stúdióban hatvan fát állítottak fel a díszletben, egy fán pedig egy teljesen héten át dolgoztak a szakemberek. Mindezek fényében talán nem meglepő, hogy a főhős Öcsi figurája a kezdeti ötletektől a végleges, filmbe kerülő változatáig öt teljes évet vett igénybe. Előtte 63 különböző verziót próbáltak ki az Aardmannál.

 

A gyurmafigurákhoz különböző szájakat készítenek, amiket aztán cserélgetnek rajtuk beállításról-beállításra. Ezek a szájak különböző hangokhoz készülnek, hogy a beszéd élethűnek tűnjön. Öcsi végső figurájához például 23 különböző szájat készítettek. Ő a magyar változatban Szatory Dávid hangján szólal meg, és a szinkronhangok között további olyan jól ismert művészeket találunk, mint Alföldi Róbert, Csuja Imre, Láng Balázs, Makranczi Zalán és Czető Roland.