Gyerek

Télies időre számíthatunk a jövő héten, sok napsütéssel

Télies idő várható a jövő héten sok napsütéssel: a csúcshőmérséklet jellemzően fagypont körül alakul, és éjszakánként országszerte fagyra kell készülni, pénteken és szombaton hajnalban a szélvédett körzetekben akár mínusz 12 Celsius-fok is lehet.
2024. Január 07.
téli napsütés
(Kép forrása: Getty Images)

A hét első felében még elszórtan lehet gyenge havazás, majd ez is megszűnik, de a szél élénk, olykor erős lehet – derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a nap második felében északon akár már hosszabb időre is felszakadozhat a felhőzet. A déli tájakon és a Dunántúl keleti részein elszórtan lehet hószállingózás, gyenge havazás. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén, valamint északkeleten viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és plusz 2 Celsius-fok között várható, az ország középső részein emelkedhet napközben fagypont fölé a hőmérséklet.

Kedden észak felől egyre nagyobb területen kiderül az ég, kisüt a nap, csak délen, délnyugaton maradhatnak hosszabb ideig felhős körzetek – ott reggelig, délelőttig néhol nem kizárt a hószállingózás. Az északi, északkeleti szelet főleg az északkeleti országrészben sokfelé kísérik erős lökések, majd a légmozgás csillapodik. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 3 Celsius-fok között alakul, a szélvédett, derült részeken hidegebb is lehet. A csúcsérték is csak mínusz 4 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű.

Szerdán derült, napos, száraz időre lehet számítani, a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A minimum általában mínusz 10 és mínusz 7 Celsius-fok között alakul, de a havas tájakon hidegebb is lehet. A maximum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 3 Celsius-fok között várható.

Csütörtökön is derült lesz az ég, majd inkább a nap második felében északkelet felől egy felhőzóna érkezhet, amely dél felé vonul. Csapadék nem valószínű, időnként néhol megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3 Celsius-fok között alakul, a havas részeken hidegebb is lehet. A csúcsérték 0 és plusz 4 Celsius-fok között valószínű.

Pénteken általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Az északi szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban általában mínusz 8 és mínusz 1 Celsius-fok, a szélvédett tájakon mínusz 12 és mínusz 9 Celsius-fok, kora délután mínusz 2 és plusz 4 Celsius-fok közötti maximum várható.

Szombaton általában derült vagy kissé felhős időre van kilátás, csapadéknak kicsi az esélye. A nyugati, délnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban többnyire mínusz 9 és mínusz 2 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, de kisebb szélvédett körzetekben akár mínusz 12 Celsius-fok is lehet. Kora délután sem lesz melegebb, a csúcshőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között várható.

Vasárnap többnyire gyengén felhős lesz az ég, majd a nap vége felé vastagodhat a felhőzet, de csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül a nyugati, később a déli szél. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul, a szélvédett vidékeken hidegebb is lehet. A maximum mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.

Forrás: MTI