Gyerek

Természettudományos élménytér a Mátra Múzeumban

Gyöngyösön, a Mátrába vezető 24-es út mellett található a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma, amely Magyarország második legnagyobb természettudományi gyűjteményével rendelkezik.
2019. Július 26.

A kétezres évek elején megújult intézmény két épületben, a klasszicista stílusú Orczy kastélyban és egy modern, háromszintes természettudományi pavilonban várja vendégeit. A közel 2 hektáros kert, ahol a tájegység jellegzetes növényeit ismerhetik meg az érdeklődők, szintén aktív bemutató tér is egyben.

A 21. században egy múzeumnak nemcsak az a feladata, hogy gyűjtse és bemutassa a tárgykörébe tartozó értékeket, hanem fontos tevékenységet folytat a köznevelés területén is. A Mátra Múzeumban kitüntetett cél, hogy a gyerekek – és rajtuk keresztül a felnőttek is -megismerjék a környezetüket, tudatosan éljék mindennapjaikat és értsék azokat a folyamatokat, amik körül veszik őket. E célt szem előtt tartva, az EFOP-3.3.6-17-2017-00001 “Élményből tudást – Természetesen a Mátra Múzeumban!” című projekt során, 2018-ban, az Orczy-kastély négy emeleti terme alakult át a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközponttá, amely nem csak a felnőtt, de immár a legifjabb múzeumlátogatók igényeit is teljes mértékben kielégíti, s ahol számtalan érdekesség, tudományos különlegesség várja a vendégeket. Megismerhetik a szárazföldi és vízi élővilágot, a miocén tenger mélyét, vagy a vulkán keletkezésének okait, folyamatát. Ellátogathatnak egy bánya “mélyére” ahol a Mátra földtani, geológiai értékeit, ásványkincseit kutathatják. Betekinthetnek az ember természetformáló tevékenységébe, képet kaphatnak arról, hogyan alakult ki a Kárpátmedence mai arculata, s megtudhatják hogyan hat a klímaváltozás az élővilágra, a természeti környezetre.

Természettudományos élménytér a Mátra Múzeumban

Aki tehát ellátogat a múzeumba, egy izgalmas földtörténeti időutazáson vehet részt, amely közben maga is kutatóvá válhat, s az interaktív eszközök segítségével kifürkészheti több millió év természeti titkait. 

 

A nagyközönség számára az élményközpont, a projekt pedagógiai programjainak befejezéséig (2020. végéig), egyelőre csak hétvégeken és az iskolai szünetekben látogatható.

Jöjjön el hozzánk! Kutasson, tanuljon, szerezzen új élményeket! Várja a Mátra Múzeum!

Természettudományos élménytér a Mátra Múzeumban