Gyerek

Tudtad, hogy a gyereked megbetegedhet az óvodai koszttól?

Szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos betegségek... ijesztő, de úgyis mindig mással történik a baj, nem velünk. Még fiatalok vagyunk ehhez - gondolhatod. Sajnos nincs igazad.
2011. Október 20.

Ebből pedig kérünk gyümölcsalátát

süti helyett!A szóban forgó betegségek egyre több gyereket is elérnek, bizonyítva egyebek mellett a kiemelt táplálkozási kockázati tényezők, mint a túlzott só-, cukor-, zsír/telített zsírbevitel, valamint az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelenlétét. Éppen ezért szervezte meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók, hatósági élelmiszer-ellenőrök, közétkeztető cégek, az élelmiszer-előállítás és forgalmazás területén dolgozók részére konferenciáját, melynek az egészséges közétkeztetés megvalósítása volt a központi témája.

A közétkeztetés ma hazánkban sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Az óvodákban felszolgált ételek sótartalma például több mint háromszorosa a korosztályos ajánlásnak, holott a túlzott sóbevitel már gyerekkorban is a vérnyomás emelkedését eredményezi. Az elhízás előfordulása minden korosztályban emelkedik, az elmúlt tíz év alatt a háromszorosára növekedett, az elhízást kísérő betegségekkel együtt. Mindezt több reprezentatív tudományos kutatás, tanulmány is igazolja. Az étlapok elemzése és a laboratóriumi vizsgálatok eredményei pedig megerősítik a helytelen nyersanyag-felhasználást, a levesporok, ételízesítők, a magas zsírtartalmú húsok és húskészítmények, cukrozott italok nagyarányú alkalmazását, a szezonalitás és a változatosság hiányát.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb, nemzetközi szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlását., melyet augusztusban vezettek be.

Az egészséges táplálkozás – betegségmegelőző szerepén túl – kiemelt fontosságú az iskolai teljesítményben, a jó koncentrálóképességben, a megfelelő viselkedésben, sőt a közösségi beilleszkedésben is. Így nem véletlen, hogy számos országban (pl. Németország, Franciaország, Anglia) jelentek meg a közelmúltban az iskolai étkeztetés előírására vonatkozó normák, a WHO egészséges iskolai étkezéshálózatot alakított, és a szeptemberi ENSZ közgyűlésnek is egyik kiemelt témája volt. Az amerikai betegségmegelőző központ (CDC) önálló stratégiát dolgozott ki az iskolai sócsökkentésre vonatkozóan.

A rendezvényhez kapcsolódóan az OÉTI-ben az újonnan kialakított, modern, a dietetika és az egészséges táplálkozás alapelveit maximálisan szem előtt tartó konyhát és főzőiskolát is bemutatták.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi IntézetÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Forrás: ANTSZ