Évszázadokon át elsősorban a tengerészek betegsége volt a skorbut, egy fájdalmas, gyakran halálos kimenetelű betegség. Sokáig úgy tűnt, hogy a skorbutot felszámolták, az utóbbi időben azonban több fertőzésről is beszámoltak – írja a 24.hu.
Ma már tudjuk, hogy a skorbut C-vitamin hiány miatt alakul ki. napjainkban elsősorban olyan területeken üti fel a fejét, ahol gyakoribb az alultápláltság, de egyre több fertőzés jelentkezik ott is, ahol egyébként az embereknek van lehetőségük a megfelelő C-vitamin bevitelre.
Nemrégiben egy dokumentumfilm készült a skorbutról, Vitamania címmel. Eric Churchill, orvos, aki részt vett a film elkészítésében azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hat évben csak az ő csapata 20-30 új esetet diagnosztizált. Ez meglehetősen magas szám. A probléma Churchill szerint az, hogy a kevésbé tehetős emberek sokszor a magas zsír- és kalória tartalmú élelmiszereket választják.
Ha valaki korlátozott élelmiszer-költségvetéssel rendelkezik, ezek azok az ételek, amelyek jobban feltöltik és kielégítik az embert, mint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása – mondta a szakértő.
A skorbut elkerüléséhez nem elég csupán annyi, hogy sok zöldséget fogyasztunk, az is fontos, hogyan készítjük el az ételeket: a túlfőzés például elpusztítja a fontos anyagokat.
A betegség a korai szakaszban hányingerrel, ízületi fájdalommal, fáradtsággal jelentkezik, később véraláfutás, fogínyvérzés, ínyduzzanat tapasztalható. Gyermekkorban a csontok fejlődését is komolyan befolyásolja.
A legrosszabb esetben halálos is lehet, belső vérzést idéz elő.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: 24.hu