Gyerek

Viharos szélre, ónos esőre számíthatunk a hét második felében

Az ónos eső veszélye miatt riasztást is kiadták. Csütörtökön az ország nagy részén viharos lesz a szél.
2024. Január 24.
szél
Kép: Getty Images

Szerdán erősen felhős, borult lesz az ég, északnyugaton eső, északkeleten, keleten vegyes csapadék valószínű. Utóbbi tájakon kevés friss hóréteg kialakulhat. Délután szakadozottá válik a felhőtakaró, szórványosa előfordulhatnak záporok. A délnyugati, nyugati szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz, estétől Sopron térségében és a hegyekben már viharos is lehet az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet keleten, északkeleten 1-4, másutt általában 5-12 fok között alakul. Késő estére -2 és +10 fok közé hűl le a levegő, írja a Kiderül.

Elsőfokú riasztást, illetve figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt a HungaroMet. Az ország keleti, északkeleti felén a délelőtti órákig helyeként előfordulhat kis mennyiségű, átmeneti ónos eső. A keleti országrészben sűrű (néhol zúzmarás köd) képződhet. Ezeken a területeken ónos szitálás is előfordulhat. Napközben (főleg  délkeleten) csak lassan javulnak a látási viszonyok.

Szerdán az esti órákban az északnyugatira forduló szelet az északnyugati határ mentén néhol 70 km/h-t elérő, esetleg azt kevéssel meghaladó lökések kísérhetik.

Csütörtökön már az ország nagy részén kell viharos szélre számítani, de a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Néhol futó zápor előfordulhat. Sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb széllökések a Győr-Budapest-Szeged szélcsatorna széles sávjában várhatók. Kora délután általában 8, 13 fokot mérhetnek, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Pénteken északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Egyre többfelé várható csapadék, zömmel eső. A Dunától keletre inkább csak a nap második süthet a nap. Élénk, helyenként erős lökések kísérik az északnyugati, nyugati szelet, amely az esti órákban átmenetileg nagyobb területen délnyugatira fordul. Hajnalban többnyire -1, +4 fok várható, a szélvédett északi völgyekben azonban hidegebb lehet. Kora délután 4, 10 fokot mérhetünk, északkeleten azonban egy-két fokkal alacsonyabb is lehet a csúcsérték.