Gyermekbetegségek

Migrén tünetei és kezelése gyerekeknél

A gyermekkori fejfájás hátterében számtalan ok húzódhat meg. A krónikus, időszakosan jelentkező gyermekkori fejfájások döntő többsége úgynevezett elsődleges fejfájás, ekkor nincs kimutatható kiváltó ok. Ide sorolható a migrén is.
2017. Április 30.

Migrén gyermekkorban

A gyermekkori migrén a gyermek életminőségét jelentősen befolyásoló fejfájásbetegség, amely hirtelen kezdődő, gyakran lüktető jellegű fájdalommal jár, valamint fény-, hang- és szag érzékenységgel társul. A beteg általános állapota elesett. A migrén több óráig, de akár több napig is tarthat, és a szülő valamint a gyermek számára is ijesztő tüneteket produkálhat.

Mivel a kisgyermekek még nehezen tudják megfogalmazni panaszaikat, előfordul, hogy ismétlődő rosszullétek, elesett állapotok, hányások hátterében a valódi ok, a migrén iskolás korban kerül diagnózisra.

Sokszor a gyermek valamely családtagja is migrénnel küszködik, és a gyermek a hajlamot örökölheti, ugyanakkor a gyermekkori migrént több tényező is provokálhatja. Ezek közül ki kell emelni a szomjas vagy éhes állapotot.

A migrén tünetei gyerekeknél

A kisebbek abbahagyják a játékot, lefekszenek illetve nyugalomra vágynak. A nagyobb gyermekek meg tudják fogalmazni a bevezető tünetet, az úgynevezett aurát. Ez igen változatos és gyakran rémisztő is lehet: a látótér átmeneti kiesése, szikralátás, látászavar, érzészavar, beszédnehézség és akár féloldali bénulás is jelentkezhet. Az aurát követi vagy kíséri a fő tünet, a fejfájás, hányás.

A migrén diagnózisa és kezelése gyermekkorban

Migrénes gyermekünkkel először a gyermek háziorvosát keressük fel, ahol a fejfájást okozó egyéb betegségeket mérlegei a szakember, és a szóba jövő vizsgálatokat megszervezi (pl. szemészeti, laborvizsgálatok, arc-és homloküreg felvétel).

Ha a tünetek alapján neurológiai betegség hozható gyanúba, a neurológusnál igen részletes elbeszélgetés illetve kivizsgálás vár a gyermekre és a szülőkre. A fejfájás jellegével és gyakoriságával, a fájdalom jelentkezésének körülményeivel, a bevezető és kísérő tünetekkel, a fájdalmat provokáló tényezőkkel valamint a gyermek viselkedésével kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni, melyet orvosi vizsgálat követ. A CT vagy MR szükségességét a neurológus dönti el.

A fejfájás roham megszüntetését célzó kezelést rohamterápiának hívjuk, a megelőzést szolgáló folyamatos gyógyszerszedést intervallum terápiának nevezzük.

Rohamellátásra akkor van szükség, ha erős és tartós a panasz. Ha nem látszik a gyermeken a rosszullét, akkor is megfontolandó a fejfájáscsillapító gyógyszer alkalmazása, hiszen a fájdalomtűrés különböző lehet. A migrént diétával, életmódi változtatással is lehet befolyásolni.

Amennyiben a rohamok száma 50 százalékkal csökken, akkor eredményesnek tekinthető a terápia.

Mit tegyen a szülő, ha a migrén jelentkezik a gyereknél?

Amennyiben a tünetek jelentkeznek, a gyermeket sötét, csendes szobában fektessük le, és biztosítsunk számára nyugodt körülményeket, hogy aludhasson. A gyermek az orvos által előírt gyógyszereket kapja meg, hányás esetén hányáscsillapító kúp is javasolt.

Ha a “szokásostól” eltérő a roham lefolyása, forduljunk orvoshoz.

Jó tudni a migrén kapcsán

A migrén eredményes kezeléséhez mindenképpen hasznos lehet egy fejfájásnapló vezetése, amiben a migrénnel kapcsolatos valamennyi információt rögzíteni kell. A napló a neurológus számára is hasznos segítség, de nagyobb gyermek számára is segít megérteni a fájdalommal kapcsolatos testi jelzéseket.

Szakértő: dr. Hegyi Márta

Gyermekneurológus főorvos

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Kapcsolódó anyagok migrén, fejfájás témakörben: