Kamasz

A fiatalok mentális egészségkárosításával vádolják a Metát – 42 amerikai állam indíthat pert ellene

Több tucat amerikai állam főügyésze nyújtott be jogi keresetet a Meta ellen.
2023. Október 26.
telefonozó tinik
(Kép forrása: Getty Images)

Negyvenkét amerikai állam főügyésze jogi keresetet nyújtott be – a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége – a Meta ellen. Ebben azt írják, a vállalat félrevezette a közvéleményt a közösségi média használatának kockázatairól, és hozzájárult a fiatalok mentális egészségügyi válságának kialakulásához – írja a BBC alapján a 24.hu.

Az oaklandi szövetségi bíróságán benyújtott jogi panaszban azt írják, hogy a Meta erőteljes és eddig példa nélküli technológiákat használ a fiatalok elcsábítására, meggyőzésére, és végső soron behálózására.

 

A kereset szerint a cég régóta célozza a gyerekeket, mint kívánatos demográfiai csoportot, azzal a céllal, hogy megragadják a figyelmüket és márkahűséget alakítsanak ki bennük, a leginkább befolyásolható korban. A vádak között szerepel az is, hogy felhasználóik bevonzására függőséget okozó funkciókat alkalmaznak.

A portál Interesting Enginnering alapján azt írja, hogy a legveszélyesebb funkciókként a lájkok, a szűrők, és az értesítések nevesítették.

A keresetet benyújtó államok kutatásai szerint a cég platformjainak használata depresszióval, szorongással, álmatlansággal járt, miközben zavart okozott az oktatás és a mindennapi élet során is.

A Meta egy közleményben azt írta, hogy csalódottak, és szerintük ahelyett, hogy az iparággal együttműködve egyértelmű, életkornak megfelelő szabványokat hozzanak létre, a főügyészek az egyszerűbb utat választották.