Kamasz

Az Alfa generáció el sem tudja képzelni, hogy olyan munkája legyen, amit nem élvez

Ők már nem nagyon értik, hogy milyen lehetett gyereknek lenni úgy, hogy hétfőn adásszünet volt a tévében.
2024. Március 06.
gyerekek mobiloznak
Kép: Getty Images

A nagymamám mindig azt mondja, hogy ez már egy teljesen más generáció, de megszokni nem tudja – mondja egy kislány a riportban. És valóban ők már nem nagyon értik, hogy milyen lehetett gyereknek lenni úgy, hogy például hétfőn adásszünet volt a tévében, hiszen most minden visszanézhető. Az Alfa nemzedék tagjai, vagyis a 14 évesek vagy annál fiatalabbak már el sem tudják képzelni, hogy olyan munkát vállaljanak, amit nem tudnak majd élvezni. Ők azok, akik mire nagykorúak lesznek, már máshogy fognak kommunikálni, bankolni és lakni. Hogy hogyan annak járt utána az RTL.

Egy kutatás szerint az alfásoknak teljesen lerövidül majd a vásárlással, házimunkával, ügyintézéssel eltöltött idő. Az RTL riportjában Steigervald Krisztián elmondja, hogy valójában nem is a szelfi az énközpontú társadalom szimbóluma, sokkal korábbra datálható: a walkmanek megjelenéséhez. Addig közösség orientált volt a világ és 1980-tól lett énközpontú. A generációkutató szerint, épp ezért nem is szabad számon kérni őket, mert teljesen más környezetben nőttek fel.

A riportban megkérdezett gyerekek elavultnak tartják a Facebookot, nem is nagyon használják. És hogy szerintük ki számít öregnek? Azt mondják, ez felfogás kérdése és relatív, bár van, aki szerint 40 fölött mindenki öregnek számít.

A generációkutató szerint, ha az anya szoptatás közben csetel, a gyereket pedig körülveszi a digitális világ és a kütyük, akkor mindegy, hogy hivatalosan mikor veszünk nekik telefont. Az a kérdés, hogy a szülők mikor mutatják meg a gyereknek, hogy ők ugyanolyan függők, mint a világon mindenki. Szerinte nincs olyan jó és rossz generáció, a legfontosabb, hogy megértsük egymást és tanuljunk egymástól. Ezt az alfások is így gondolják, ahogy egyikük fogalmaz, a nagymamája is használ Facebookot, bár néha nem tudja, hogy kell kezelni, de akkor is ügyesen megoldja. Szerinte fontos, hogy megtanítsák az idősebbeket arra, hogy ezekkel az eszközökkel hogy tudnak együtt élni.