Kamasz

Változhatnak a két tesióra kedvezményre vonatkozó szabályok

Eddig iskolán kívüli sporttal heti két óra kiváltható volt, ezen szigorítana egy törvénymódosító javaslat.
2024. Március 19.
(Kép forrása: Getty Images)

A jövőben csak a versenysportolók válthatnának ki heti két testnevelés órát iskolán kívüli sporttal egy új törvénymódosítási javaslat szerint. De a versenysportolók is csak akkor, ha az edzés egybeesik a tesióra időpontjával. Azok nem, akik iskolai sportkörben, sportszervezetnél eddzenek vagy éppen néptáncolnak, számolt be róla az RTL Híradó.

Eddig heti két óra kiválható volt iskolán kívüli sporttal, ezen szigorítana a javaslat.

A Híradó szerint a Szülői Hang nevű szervezet petíciót indít, mert szerintük ez tovább terheli az amúgy is túlterhelt diákokat, akiknek az új feltételek mellett arra sem lesz lehetőségük, hogy például az utolsó vagy első óraként megtartott testnevelésóra helyett pihenjenek. A petíciót eddig több mint 600-an írták alá.

Az RTL Híradó-nak egy gyermekorvos elmondta, hogy szerint nagyon fontos a mozgás, de az is, hogy a gyerekeknek legyén elegendő szabadideje. “Azok, akik eljárnak sportolni, rendszeresen, akár versenyszerűen, ők állandó időhiányban szenvednek” – mondta el Fábián Dóra gyermekorvos.

A híradó megkeresésére a Belügyminisztérium azt válaszolta: „A tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak. És bár az eredmények újra elkezdtek javulni, nem érik el a járvány előtti szintet, ezért szükséges a beavatkozás”.