Kamasz

Gyermekjogi szervezetek szerint újra kell gondolni a 14 éves beleegyezési korhatárt

Más a törvény, és más az, amit sokan helyesnek éreznek.
2023. Február 15.
tinédzser fiú
Fotó: Getty

A Gyermekjogokért Egyesület, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, a Szent István Intézet, valamint Organikus Pedagógia Egyesület közös közleménye szerint újra kellene gondolni a gyermekek egészséges testi-lelki szellemi fejlődését biztosítani rendelt jogszabályokat – írják mindezt a magát efebofilnak valló férfi videója alapján (egy harminckilenc éves pedagógiai asszisztens azt állította (később viccnek minősítve), hogy egy tizenöt éves fiúval folytat szexuális viszonyt. A férfit – aki a hatályos büntetőtörvénykönyvre hivatkozott – azóta elbocsátották.
Tény, hogy a hazai jog szerint tette nem minősül bűncselekménynek. Egy tizennégy év feletti gyermek ugyanis szabad akaratából szexuális kapcsolatot létesíthet egy felnőttel jogkövetkezmények nélkül.
A férfi saját szexuális orientációjáról beszélt, azonban egyetlen dologról nem ejtett szót: az érintett gyermek jólétéről és jogairól” – áll a közös kommünikében.

A három egyesület és a Szent István Intézet úgy fogalmazott, hogy “e kérdések a hatályos büntetőjogon túlmutatnak, és megválaszolásra várnak, hiszen “a gyermek jogai és érdekei egy felnőtt ember szexuális önmegvalósításához fűződő jogaival merőben ellentétesek lehetnek“.
Vajon az, hogy a büntető törvénykönyv szerint 14 év felett egy gyermek beleegyezését adhatja a szexuális aktusba, feljogosíthat-e egy felnőtt embert arra, hogy e hozzájárulást kihasználja? – tették fel a kérdést a szervezetek. Álláspontjuk szerint a hatályos büntetőjogi szabályok átgondolást igényelnek, egyúttal társadalmi konszenzust sürgetnek abban, hogy – a hatályos büntetőjogtól függetlenül – a gyermekek jogaira “kompromisszumok nélkül tekintsünk” és hogy a gyermekek egészséges fejlődéshez való joga mindig megelőzze a felnőtt emberek „szexuális vonzódáshoz való” jogát.
Megfogalmazásuk szerint a gyermek fejlődése, felnőtté válásának folyamata nem absztrakt jelenség, hanem biológiai és lélektani valóság. “A felnőtt, érett személyiség egyik mutatója a homloklebeny, amelynek érettsége segít abban, hogy autonóm döntést tudjunk hozni, felmérjük a tetteink következményeit és kontrolláljuk az adott pillanatban ránk törő érzelmeket, azaz valódi beleegyezést tudjunk adni érzelmileg összetett kérdésekben is” – közölték.
Álláspontjuk szerint egy felnőttet szexuális szereplőként beengedni a gyermek életébe mindezek hiányában “óriási sérülésveszély, ha nem önmagában sérülés”.

Forrás: MTI