Kamasz

Éjszakai bagoly vagy? Nagyobb az esélyed a 2-es típusú cukorbetegségre

Azoknak az embereknek, akik este, éjjel élénkebbek, később fekszenek le, nagyobb az esélyük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, állítja egy új tanulmány.
2023. Szeptember 13.
Nő éjjel dolgozik és eszik
Kép: Getty Images

De nemcsak a 2-es típusú cukorbetegségre nagyobb az esélyük, hanem egyéb rossz szokások kialakulásra is – írja egy új tanulmány alapján a CNN.

 „Amikor az alvás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot vizsgáltuk az elmúlt nyolc évben, azt találtuk, hogy az éjszakai baglyoknál 72 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Sina Kianersi, a bostoni Brigham and Women’s Hospital és a Harvard Medical School kutatója.

Ennek hátterében az állhat, hogy a kutatók szoros kapcsolatot találtak a későn fekvés és kelés, valamint néhány egészségtelen életmóddal összefüggő szokás között is. Ezek a rossz szokások hozzájárulnak a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Az éjszakai baglyok nagyobb valószínűséggel táplálkoznak egészségtelenül, kevésbé aktívak fizikailag, több alkoholt fogyasztanak és a testtömeg indexük (BMI) sem ideális.

A kutatás egyik orvosa arról beszélt, hogy az összes életmódbeli tényező figyelembevétele után is magasabb volt a cukorbetegség kockázata. Ez arra is utalhat, hogy valamilyen genetikai tényezője is lehet a cukorbetegség és az éjszakai bagoly-lét között. Az, hogy valaki milyen alvási típusba tartozik úgy gondolják, örökletes lehet, de némi erőfeszítéssel megváltoztatható.