Kamasz

Megtiltotta a gimi a Down-szindrómás lánynak, hogy leérettségizzen

Az iskola szerint túl nagy stresszt okozna Ninának a vizsgahelyzet, nem akarják vállalni a kockázatot.
2023. Április 04.
Nina Rosa Sorrentino Down szindrómás lány
Nina Rosa Sorrentino

Nina Rosa Sorrentino 19 éves és Bolognában éli a tinédzserek mindennapjait. Egészen mostanáig teljesen biztos volt benne, hogy Down-szindrómája ellenére iskolatársaival együtt ő is leérettségizhet júniusban, a napokban azonban nem várt hírt kapott.

Az iskola döntött a diák helyett

A középiskola, ahol igazán jól és nagyon lelkesen tanul, megtagadta az érettségizés lehetőségét, mondván túl nagy pszichés terhet jelentene számára ez a próbatétel. Bár a Down-szindrómában érintett Ninát segítő pszichológusok szerint a lány zökkenőmentesen vette volna az akadályt, az iskola hajthatatlannak tűnik.

Az eset igen nagy sajtóvisszhangot váltott ki Olaszországban, ahol az emberek nem is értik, miért nem kap lehetőséget a fiatal diáklány. Nina több interjúban is kifejezte a csalódottságát akárcsak a szülei, az iskolában pedig ez csak olaj volt a tűzre. Többször is kifejtették, hogy a család túlreagálja a dolgot és „szégyenletesen felnagyítják” a történteket.

Az évismétlés sem tántorítja el Ninát

Nina szülei, Alessandro és Francesca nagyon igazságtalannak érzik a lányuk megkülönböztetését: „Természetesen egyeztettünk a lányunk orvosaival arról, hogy mit gondolnak az érettségiről, és mindannyian támogatták az ötletet. Leírhatatlanul büszkék és boldogok voltunk, hogy Nina is szerette volna letenni a vizsgát és mostanáig kitartóan dolgozott is azért, hogy megvalósítsa a célját. Nem azt kértük az iskolától, hogy ajándékba adják neki az érettségi bizonyítványt, hanem azt, hogy adjanak neki lehetőséget arra, hogy megszerezhesse.”

Nina a kellemetlenség ellenére sem adja fel, a jelenlegi álláspont az, hogy iskolát vált és évet ismétel, jövő júniusban pedig valóban nekifut az érettséginek. „A lányunk jövője a tét, mi pedig azt szeretnénk, hogy kihozhassa magából a legtöbbet. Senki nem foszthatja meg őt ettől a jogától” – fejtette ki az édesapa, majd hozzátette, hogy még keresik azt a középiskolát, ahol szeptemberben Nina visszaülhet az iskolapadba, majd próbára teheti a tudását a tanév végén. „Ezt a harcot nemcsak a lányunkért vívjuk, hanem az összes hátrányos megkülönböztetésben részesülő gyerekért” – mondta zárásképp Alessandro.

Forrás: Via, Nyitókép: TGCOM24 videó