Terhesség

A Down-kór kockázatát csökkentheti a kolin

A terhesség és szoptatás alatt alkalmazott kolin jótékonyan hat az agyműködésre és az érzelmi szintekre, ráadásul véd az idegsejtelhalással járó kórképektől, mint amilyen az Alzheimer-kór - derült ki a Down kór modellezésére egereken végzett kutatásból.
2010. Július 07.

A felfedezés feltehetően hozzájárul majd az édesanyáknak ajánlott kolinbevitel növeléséhez (ez jelenleg napi 450 milligram a terhesség során, és 550 milligran a szoptatás időszakában). Természetes formában a kolin megtalálható a tojássárgában, májban, dióban, a brokkoliban és a karfiolban.Down-kór

“Amennyiben az édesanyák étrendjét kolinnal egészítjük ki, fokozódik a figyelem és nő az érzelmek ellenőrzése a Down-szindróma modellezésére felnevelt kisegerekben. Ráadásul statisztikailag jelentős módon javul a tanulási képesség a nem Down-kórosak között is” – nyilatkozta Barbara Strupp, a cikk első szerzője, aki a táplálkozástudomány és a pszihológia professzora.

A szellemi visszamaradottság mellett a Down-szindrómások középkorukra gyakran lesznek demensek, mert agyi idegsejtjeik elhalnak, ahhoz hasonlóan, ahogy az Alzheimer-kórban történik. Strupp szerint a kolinpótlást követő értelmi szint növekedés, amit a Down-szindrómás egereknél tapasztaltak, a idegsejtpusztulástól való védelemmel magyarázható, és nagy populációkban is érvényes. Ráadásul az eredmények tartósak, még több hónappal a étrend kiegészítését követően is tapasztalhatóak.

Strupp és társszerzői olyan Down-szindrómás egereket vizsgáltak, akiknek édesanyját normálisan, illetve kolinnal dúsított diétán tartottak terhességük és szoptatásuk három-három hete alatt, illetve ezzel egyidejűleg egészséges egereket is vizsgáltak.Vitaminok és ásványi anyagok A kolinbevitelek között 4,5-szeres volt a különbség. Hat hónapos korban megfigyelték az egereket – felmérték a vérmérsékletüket, megmérték, hogy mennyi ideig képesek egy dologra koncentrálni, érzelmi beállítottságukat, és emellett egyéb képességeiket is vizsgálták.

A figyelemben tapasztalható óriási növekedés mellett, azok a Down-kóros egerek, akik nem kaptak plusz kolint, sokkal izgatottabbak lettek egy-egy hibát követően, mint az egészséges egerek. Ugrándoztak, számukra hosszabb ideig tartott egy-egy feladat megoldása, míg a kolint kapó Down-kóros egerek náluk kicsivel jobb eredményt értek el.

Az eredményeket a Behavioral Neuroscience című szaklapban jelentették meg.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress