Kamasz

Idén többen jelentkeztek felsőoktatásba, mint tavaly – 75 éves jelölt is akad

Több mint 126 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba.
2023. Március 07.
egyetemista
(Kép forrása: Getty Images)

Több mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba – közölte a kulturális és innovációs miniszter hétfőn Budapesten, a felsőoktatási képzések jelentkezési eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Tavaly még csak 99 ezren akartak főiskolára vagy egyetemre járni.

Százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek nincs diplomája – 26 ezerrel többen, mint tavaly.

Minden ötödik jelentkező műszaki, természettudományi, matematikai vagy informatikai területre szeretne bejutni az államtitkár elmondása szerint. Az idősebbek esetében is erőteljes az emelkedés: 32 százalékkal többen jelentkeztek. A legidősebb jelentkező 75 éves, ő germanisztika szakon szeretne tanulni.

A jelentkezők száma az alapképzésben emelkedett jelentős mértékben: alapképzésbe tavaly 65 százalékuk jelentkezett, míg idén 70 százalék. Továbbá 74 százalékkal többen jelentkeztek a szakképzésből a felsőoktatásba, mint az előző évben.

Idén is többen vannak a lányok: a felsőoktatásba jelentkezők 60 százaléka nő, 40 százaléka férfi.

A legtöbben, 17 829-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek, ami 16 százalékos növekedés. A második a Debreceni Egyetem 11 351 jelentkezővel, ezt a Szegedi Tudományegyetem követi 9 015 jelentkezővel.

Az államtitkár elmondta, hogy nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége, de a jelentkezők több mint fele még mindig Budapestre járna.

Idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi volt, 21 százalékkal.

Forrás: MTI