Kamasz

Felsőoktatási felvételi: eddig lehet pótolni a hiányzó dokumentumokat

Még másfél hétig tart az ügyintézési időszak.
2024. Június 30.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Március vége óta tart az ügyintézési időszak a felsőoktatási felvételihez kapcsolódóan. Ahogy arról korábban írtunk, ezalatt lehetőségük van a felvételizőknek az adatmódosításra, a jelentkezési sorrendjük egyszeri módosítására, a dokumentumfeltöltésre, illetve amennyiben szükséges, hiánypótlásra. Az ügyintézési időszak, és így a hiánypótlás végső határideje július 10-e, szerda.

Az ügyintézési időszakban ütemezetten küldi ki az Oktatási Hivatal a különböző dokumentumhiányokról értesítő leveleket a jelentkezőknek – nemsokára az idén érettségiző jelentkezőkhöz is megérkezik a középiskolai bizonyítvány hiánypótlásáról szóló levél – írja a Felvi.hu felsőoktatái portál, ami ennek kapcsán összegyűjtött néhány gyakorlati tudnivalót.

A portál szerint a tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai év végi osztályzatokat dokumentummal kell igazolni, ezeket nem veszik át elektronikusan (szemben például az érettségi eredményekkel). Ha valaki hiánypótlást kapott, az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában, a Központi feldolgozású dokumentumok részben lehet ellenőrizni, hogy valóban minden olyan bizonyítványoldalt feltöltött-e, amelyek igazolják a Középiskolai eredmények menüpontban rögzített eredményeket.

Ha az ötödik tantárgynak választott tárgy olyan, amelyet például a 9. és 10. évben tanult a felvételiző, akkor ennek a két évnek a bizonyítványoldala is kell. Fontos, hogy a teljes oldalpár szerepeljen a feltöltött dokumentumon – az eredményeket és a záradékokat, aláírást, pecsétet tartalmazó oldalak együtt legyenek láthatóak a képen vagy a szkennelt PDF-ben.

A Felvi arról is ír, hogy aki az idén fejezi be a középiskolát, értelemszerűen a jelentkezéskor még nem tudta megadni az utolsó évfolyam év végi jegyeit. Ilyen esetben rögzíteni kell a Hiányzó utolsó év végi osztályzatok pótlása részben – fontos, hogy ezután a mentés gombra is rá kell kattintani –, és fel kell tölteni az utolsó év végi bizonyítványoldalakat is a korábbi évfolyamok mellé.

Az oldalon további hasznos tudnivalókat és információt találtok a dokumentumok feltöltéséhez. Több kivételt is említenek a dokumentumoknál, melyeket nem kell feltölteni. Az érettségi bizonyítványt, tanúsítványt nem kell feltölteni (kivéve ha 2006 előtti), ezeket az eredményeket automatikusan átveszik. Az idén érettségizők nem fogják azonnal látni az eredményeiket az E-felvételiben, hiába van kezükben a bizonyítvány vagy a tanúsítvány, hanem csak nagyjából egy-másfél hét múlva, amint a vizsgáztató intézmény megteszi a szükséges adminisztratív lépéseket.