Kamasz

Gyerekkorunk kedvence: Kókuszos keksztekercs

A sütés nélküli édességek nemcsak a nyári melegben jönnek jól, hanem az ünnepek előtti rohanásban is. Neked is jól jöhet egy ilyen desszert!
2024. December 05.

Oké, ez az édesség nem olyan, mint a linzerkarika, amit akár hetekkel előre is elkészíthetsz, de néhány nappal a kínálás előtt ezt is összeállíthatod! A lényeg, hogy ne felejtsd el hűtőbe tenni, így tuti nem esik baja! 

kókuszis keksztekercs

Jól jársz ezzel a recepttel akkor is, ha csak az utolsó pillanatban jut időd édességet készíteni, nem fog cserben hagyni ez a retró finomság, amit gyerekkorunkban sokkal többször láthattunk az asztalon, mint mostanában. Meglátod, klassz lesz újra „összefutni” vele!

Retró kókuszos keksztekercs

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

  • 60 dkg darált keksz
  • 12 dkg porcukor (ennél a receptnél nem lehet kristálycukorral kiváltani!)
  • 8 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3.5 dl tej
  • Kevés sütőrum (kihagyható vagy rumaromával is helyettesíthető)
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék a tetejére

Hozzávalók a krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

Így készül:

  1. A kakaós-kekszes alap elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a darált kekszet, a kakaóport és a porcukrot, hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát, majd több részletben a tejet. Ez utóbbit azért fontos apránként adagolni, mert ha egyben öntöd hozzá, túl lágy lehet a kekszalap, ami semmiképp sem szerencsés. Az állaga akkor jó, ha könnyű vele dolgozni: se nem túl száraz, töredező, se nem túl puha és ragacsos.
  2. Ha netán korrigálni kell az állagán, így csináld: ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanál tejjel lazíthatsz rajta, ha pedig túlzottan puhának érzed, egy kevés darált keksszel ellensúlyozhatod.
  3. Ezután félretesszük a kókusztekercs alapját és elkészítjük a krémet. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral (erre érdemes legalább 8-10 percet szánni és robotgéppel dolgozni) majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
  4. Egy sütőpapírt terítünk az asztalra vagy a gyúródeszkára, megszórjuk egy kis kókuszreszelékkel és ráhelyezzük a kekszes alapot. Óvatosan kinyújtjuk úgy. hogy téglalap alakja legyen, és ne legyen vastagabb fél centinél.
  5. Egyenletesen elkenjük rajta a vajas krémet és a sütőpapírt felemelve óvatosan feltekerjük. Ha kész, belecsomagoljuk a sütőpapírba és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek és könnyen szeletelhetővé váljon.

Fotó: Getty Images