Kamasz

Ha így sütöd, mennyei lesz a karácsonyi linzerkarika

Ez a recept akkor sem fog csalódást okozni, ha több sikertelen próbálkozás van a hátad mögött! A legklasszabb linzerpraktikákat is megosztjuk veled!
2024. December 04.

Linzertésztát sütni egyszerűnek tűnik, azonban nem is olyan nehéz hibázni. Kiemelten fontos, hogy a hozzávalókat pontosan kimérd, ezúttal a szemmérték nem jó tanácsadó! Ügyelj arra is, hogy a lehető leggyorsabban dolgozz, mert a kezed melegétől túlzottan felolvad a vaj, és a tészta menthetetlenül szétesik. Ne vedd félvállról a sütés előtt szükséges pihenőidőt, és sütés közben figyelj arra, hogy ne száradjanak ki túlzottan a kekszek!

karácsonyi linzerkarika recept

Linzerkarika (nem csak karácsonyra)

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt (vagy 20 dkg liszt és 5 dkg darált dió, így még finomabb lesz)
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg hideg vaj és 5 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 bio citrom reszelt héja 
  • 1 csipet só

Ha így sütöd, mennyei lesz a karácsonyi linzerkarika

Így készül:

  1. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, ha szeretnénk tenni bele, akkor hozzáreszeljük a citrom héját is. 
  2. A hideg vajat apróbb darabokra vágjuk, a tálba tesszük, a liszthalom közepébe pedig beleültetjük a tojássárgáját.
  3. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a hozzávalókat, gondosan ügyelve arra, hogy az omlós tészta ne vegye át túl hamar a kezünk melegét
  4. Amikor szépen összeállt, gombócot formázunk belőle és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ha szeretnéd, előre is elkészítheted, az sem tesz vele rosszat, ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben.
  5. A nyújtáshoz és a szaggatáshoz belisztezünk egy deszkát, majd 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Ezután kezdődhet is a szaggatás!
  6. Lekváros linzer készítéséhez ugyanannyi lyukas formát kell kiszúrnunk, mint amennyi telit.
  7. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kekszeket pedig elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin. Kb. 9 perc alatt sülnek készre – fontos, hogy világos maradjon, szemmel kell tartani sütés közben, mert könnyen megpirul.
  8. Ha kihűlt a linzer, a teli kekszeket megkenjük (lehetőleg házi) lekvárral és összeragasztjuk a lyukas felekkel.
  9. A tetejét megszórjuk porcukorral, majd elrendezgetjük egy szép tányéron vagy jól záródó fémdobozba tesszük, ahol hosszabb ideig eláll.

Fotó: Getty Images