Kamasz

Ilyen feladatokat kaptak a diákok a matekérettségin

Kedden a matematika érettségivel folytatódtak az idei vizsgák.
2023. Május 09.
matek feladat
(Kép forrása: Getty Images)

Gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet, gömb sugara – ilyen példák szerepeltek a középszintű matematika érettségi első feladatrészében, számolt be róla az eduline.

Idén matematikából középszinten 70 394 diák vizsgázik, míg emelt szinten 4537 tanuló, olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

A középszintű írásbeli érettségi két részből áll: az első rész megoldására 45 perce, a második részére pedig 135 perce van a diákoknak. Az első feladatrészben 10-12 példa szerepel – alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések –, amivel maximum 30 pontot szerezhetnek a diákok, míg a második rész összetettebb feladataival maximum 70 pontot. A második rész „A” feladatlapján három kötelezően megoldandó példa szerepel, a „B” feladatlap három példája közül pedig kettőt kell kiválasztani.

A második feladatlap „A” részében függvények és százalékszámítási példa is volt, a „B” pedig szerepeltek gráfok, geometria és kördiagram is, írja a Telex.hu.

A hétfői magyar érettségiről ebben a cikkünkben írtunk.