Kamasz

Ingyen kaphat menstruációs termékeket minden rászoruló nő Bécsben

Három hónapos tesztidőszak után októbertől egész Bécsre kiterjesztik a programot.
2023. Szeptember 19.
(Kép forrása: Getty Images)

Október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy úgynevezett Rote Box, ahonnan a rászoruló nők és lányok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket — számolt be róla a város oldala.

A nők a tamponért, betétért utalvánnyal fizethetnek, amelyhez az ifjúsági centrumokban és szociális boltokban juthatnak hozzá.

„A Brigittenauban zajló kísérleti projekt egyértelműen rávilágított, milyen életbevágóan fontos sok lány és nő számára, hogy ingyen juthasson betéthez és tamponhoz. A Rote Box egy olyan intézkedés, amely igazságosságot teremt a nemek között egészségügyi szempontból is” — mondta Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok.

A döntést egy három hónapos tesztidőszak előzte meg Brigittenauban, ahol – szintén a BIPA közreműködésével – 80 ezer tampont és 95 ezer betétet bocsátottak ingyen lányok és nők rendelkezésére. Most ezt a projektet terjesztik ki egész Bécsre. A program keretében a rászoruló lányok és nők utalványfüzet segítségével havonta egy csomag sajátmárkás tampont vagy egy csomag sajátmárkás betétet kapnak ingyen a Rote Box polcáról.

A projekt a „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című tavalyi közvélemény-kutatás nyomán valósul meg, amelyen a résztvevő nők többek között ingyenes menstruációs termékeket és több alacsonyküszöbű egészségügyi kínálatot kívántak maguknak.