Kamasz

Költözködsz kamaszgyerekkel? 5 dolog, amire fel kell készülnöd

Kamaszkorban van elég baja az embernek, nem hiányzik még egy költözés is. Olykor azonban elkerülhetetlen. És még jól is elsülhet!
2022. November 09.
költözés kamasz
Fotó: Getty Images

Felnőttként szerencsés voltam, hogy ugyanabban a városban éltem az első óvodai napomtól a középiskolai érettségimig. Emlékszem, amikor új gyerek érkezett az osztályba, mindig arra gondoltam, milyen nehéz lehet nekik mindent a nulláról kezdeni. Hálás vagyok a stabilitásért, amelyet a szüleim nyújtottak, és remélem, hogy ezt a gyermekeimnek is megadhatom – írja egy anya a Romper.hu-n.

Nehéz tanulmányozni a gyermekkori költözködés jó és rossz hatásait, mivel nehéz elkülöníteni a tényezőket. Sok család például válás, haláleset vagy munkahely elvesztése után vált lakhelyet, vagyis olyan sorsfordító események után, amelyek eleve megváltoztathatják a gyermek személyiségét még egy költözés nélkül is.

Persze ez ne tartson vissza senkit a változtatástól, hiszen az olyan előnyökkel járhat, amelyek meghaladják a kockázatokat. A Washington Post szerint például: “Egy rosszabb környékről egy jobbra való költözés előnyei még korai serdülőkorban is messze felülmúlják a költözéssel járó nehézségeket. Hasonló a helyzet azokban az esetekben, amelyekben mondjuk egy sokkal jobban fizetett munka miatt kell elmozdulni. ”

De lássuk, milyen hosszútávú hatásokat találtak eddig!

1. A gyerekek érzékenyebbé válnak a stresszre

Dr. Swaran Singh pszichiáter azt vizsgálta, hogy az iskolaváltás hogyan hathat a gyermekre. Kutatást végzett egy közel 14 000 gyermeket tartalmazó adatbázison születéstől 13 éves korig, és a Time-nak beszélt csapata eredményeiről: “A társas helyzetekben való újabb és újabb megfelelési kihívás változásokhoz vezet az agyban. Ez érzékenyebbé tesz a stresszre, ami hozzájárulhatnak mentális nehézségekhez.”

2. Gyakoribbak az erőszakos késztetések

Az American Journal of Preventative Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban Roger Webb kutató és munkatársai 1 475 030 Dániában született embert tanulmányoztak, akik 1971 és 1997 között jöttek a világra. Tizenötödik születésnapjuktól a negyvenes éveik elejéig követték őket.

Az egyik legriasztóbb dolog, amit Webb és kollégái megjegyeztek, az volt, hogy megnőtt az öngyilkosság kockázata azon emberek körében, akik gyermekkorukban elköltöztek, és „éles kockázati ugrás társul egy éven belüli többszöri költözéshez a serdülőkor elején/közepén”.

Ezenkívül a kutatók azt találták, hogy a gyermekkorukban költözködött gyermekek körében megnövekedett a másokkal szembeni erőszak mértéke. Ez a kockázat a költözések számával nőtt.

kamasz telefonnal

fotó: Getty

3. Hajlamosabbak lehetnek a szerhasználatra

Ugyanebben a dániai tanulmányban, amelyet Webb és munkatársai végeztek, azt találták, hogy az első 14 évük során költözött gyerekeknél nagyobb volt a későbbi életükben a kábítószerrel való visszaélés kockázata. Ez a kockázat különösen megnövekedett, ha már a kiskamasz korban költöztek, és ha többször tették. “A kábítószer-használattal kapcsolatos megfigyelt összefüggések erősebbek voltak, mint bármely pszichiátriai rendellenesség esetében” – állapítja meg tanulmányuk.

4. Hatással lehet az önbecsülésükre

Nehéz gyereknek lenni, az ember megpróbálja megtalálni a helyét a családjában, az iskolájában és a világban. Még nehezebb, ha új helyen, próbál valaki új barátokat szerezni, és kitalálni, hova tartozik.

A Time fent említett cikke szerint: “Singh azt gyanítja, hogy az új iskolákba való visszailleszkedés miatt ismétlődően kívülállónak lenni kirekesztés érzéséhez és alacsony önbecsüléshez vezethet.” 

5. Javulhatnak a szociális készségek és a mentális állapot

Nem csak negatívumok vannak. Ahogy korábban említettük, jó lehetőség lehet egy család számára az új helyre költözés. Ha a lépés pozitív hatással van a szülők anyagi, szociális vagy mentális egészségére, az önmagában jót tesz a mentális állapotuknak, ami pedig javítja a gyermek szocializációját, stressz- és érzelemszabályozását. Az általános jóllétét.