Kamasz

Konyhai biztonsági tippek, amit érdemes átbeszélni a főzni tanuló kiskamasszal

Ha a kiskamasz gyermeked éppen kezdi bontogatni a szárnyait a konyhában, érdemes átbeszélnetek a főbb biztonsági tippeket.
2023. November 15.
(Kép forrása: Getty Images)

Ha a gyermeked kezd érdeklődni a főzés iránt, fontos, hogy az általános biztonsági pontokról is beszéljetek, hogy ne történjen sérülés. A Scary Mommy portál ebben a témában kérdezett egy szakács édesanyát, aki főzést is oktat gyerekeknek, Mary Payne Moran-t.

A szakértő szerint a biztonság kulcsa a konyhában a higiénia, a lelassulás és a felkészültség. A portál az ő segítségével állított össze egy több pontból álló listát a gyerekeknek szóló konyhai biztonsági tippekről.

  • Soha ne tegyél kést a mosogatóba, mert a koszos mosogatóvíz elrejtheti az éles pengét.
  • Tanuld meg helyesen használni a késeket, mindig a testétől távol tartva, és biztonságos helyen tárolva, ha már nem használja.
  • Ha valami kiömlött, azonnal takarítsd fel.
  • Soha ne hagyj forró serpenyőt egyedül a tűzhelyen – hamarabb füstölhet, mint gondolnád.
  • Soha ne hagyd ott a serpenyőt a tűzön, amibe olajat öntöttél, mert kigyulladhat.
  • Ne hagyj kanalakat, spatulákat vagy más eszközöket a forró edényben vagy serpenyőben, mert megolvadhatnak vagy kigyulladhatnak.
  • A fazekak és serpenyők fogantyúit tartsd távol magadtól – akár a tűzhely oldala vagy hátulja felé.
  • Ha kést vagy bármilyen konyhai eszközt használsz, mindig figyelj oda. A balesetek gyorsan megtörténhetnek.
  • Gyakran moss kezet meleg, szappanos vízzel, különösen a nyers fehérjék (húsok, tojás, stb.) megérintése után.
  • Használj külön vágódeszkát a nyers fehérjékhez, és használat után mosd le mosogatószeres melegvízzel.
  • Tartsd közel a sütőkesztyűt/konyharuhát, nehogy megégesd a kezedet vagy az ételt, de soha ne tartsd ezeket a sütő vagy más forró felület közelében.
  • Állíts be időzítőt a tűzhely és a sütő használatakor.
  • A főzés megkezdése előtt készítsd elő a hozzávalókat.
  • Tartsd közel a szemetest, hogy ne csepegjen semmi a padlóra.
  • A felhasználás előtt alaposan mosd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket.
  • Soha ne tegyél fémet a mikrohullámú sütőbe, mert kigyulladhat.
  • Legyen a közelben az orvosi készlet.
  • Soha ne főzz mezítláb, és ne viselj bő ruhát, ami meggyulladhat vagy könnyen beleakadhat valamibe.
  • Koncentrálj – ne vonja el a figyelmedet a telefon, a tévé stb.
  • Főzés közben ne legyen kisgyerekek, háziállatok a konyhában.
  • Soha ne hagyd el a konyhát főzés közben.
  • Ne félj segítséget kérni.

A végére pedig a szakértő megosztott még egy fontos tanácsot: „A konyhai biztonság elengedhetetlen a gyerekek számára,” – hangsúlyozta Moran – „de azt sem akarjuk, hogy  szabályok elriasszák őket a főzéstől. A főzés függetlenséget, magabiztosságot és fontos készségeket adhat a konyhában és azon kívül.”