Kamasz

Változtattak a nyolcadikos felvételi problémás matekfeladatának megoldókulcsán

Kibővítették az elfogadható válaszok körét.
2023. Január 23.
számológép
(Kép forrása: Getty Images)

Frissítette a nyolcadikosok matektesztjének megoldókulcsát az Oktatási Hivatal – a sok vitát kiváltó tizedik feladatnál bővítették az elfogadható válaszok körét, írja az eduline.hu. A középiskolai központi felvételi vizsga matektesztje a nyolcadikosok visszajelzései szerint kifejezetten nehéz volt, három feladat is problémát okozott nekik.

A Telex.hu szerint az utolsó matematika példa, a legtöbb pontot érő 10-es feladat nagyon felháborította a diákok és a felvételivel foglalkozó Facebook-csoportokban aktív szülők egy részét.

A szóban forgó matekfeladat ez volt:

Három szám összege 103.

Gabi észrevette, hogy ha

  • az első számot kettővel növelné,
  • a második számot kétszerezné,
  • a harmadik számot megfelezné,

akkor ugyanazt a számot kapná eredményül.

a) Melyek az eredeti számok?

Írd le a számolás menetét is!

Ahogy arról az eduline.hu beszámolt, a szülők szerint kétértelmű a feladat. Az “ugyanazt a számot kapná eredményül” félmondat ugyanis jelentheti azt is, hogy a három számon először el kell végezni a leírt műveleteket, majd össze kell adni azokat, és így újra 103-at kapnak. De azt is jelentheti, hogy ha valaki külön-külön elvégzi a három számmal a műveleteket, mindhárom esetben ugyanazt a számot kapja végeredményül.

A portál információja szerint többen jelezték az Oktatási Hivatalnak, hogy félreérthető a feladat szövegezése és módosítani kellene a javítókulcson.  Hétfőn új megoldókulcs jelent meg a hivatal oldalán, amelyben szerepel a következő is:

Amennyiben a vizsgázó úgy értelmezte a feladatot, hogy a módosított számok összege 103:

Legyen a három eredeti szám a, b és c

A három művelet eredménye:

a + 2 1 pont

2b 1 pont

0,5c 1 pont

A feltétel szerint:

a + 2 + 2b + 0,5c = a + b + c 1 pont

b = 0,5c – 2 (az egyik ismeretlen kifejezése) 1 pont

Ennek az egyenletnek végtelen sok megoldása van. 2 pont*

* Ha a felvételiző által leírtakból kiderül, hogy tudta, hogy az egyenletnek több megoldása van (akár úgy, hogy rögzítette ezt a tényt, akár úgy, hogy a jó megoldása előtt jelezte, hogy ez egy példa, akár úgy, hogy legalább két jó számhármast adott meg és rossz példát nem írt), akkor 1 pontot kapjon.  Ha a felvételiző megadta az általa így értelmezett feladat egy jó megoldását (például: c = 10, b = 3, a = 90), akkor 1 pontot kapjon.

Forrás: eduline.hu, telex.hu