Egy gondosan elkészített házi gasztroajándék, például saját készítésű lekvár, sütemény, vagy fűszerkeverék, azt mutatja, hogy időt és energiát szántál az ajándék elkészítésére. Ez különösen értékessé teszi. Ételt adni ajándékba hasznos is, hiszen nem kell azon aggódni, hogy a huszadik porfogót adjuk valakinek ajándékba, legrosszabb esetben, ha a megajándékozottnak nem is ízlik, megeszi helyette valaki más. Kárba nem vész. Ezzel (és persze ha újrahasznosított üvegekbe töltjük például a lekvárt) a környezetet is óvjuk, minimalizáljuk a hulladékot.
Ha saját magad készíted el a gasztroajándékot, akkor arra is lehetőséged van, hogy igazi különlegességet készíts, éppen olyan ízvilágot válassz, amit szeret vagy ha kísérletező, akkor tudod szívesen kipróbálja az, akit megajándékozol vele. Nem kell órákat válogatnod, tömött sorokban állnod, zsúfolt boltokban sok-sok pénzt elköltened, akkor készíted el, amikor neked a legmegfelelőbb. Ha mázlid van, még közös élmény is lehet: az ajándékozott megkínálhat belőle.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-pazarlás ellen küzdő, Maradék nélkül programja osztott meg Facebook-oldalán néhány lekvár receptet, ami az ünnepi menüt is feldobhatja, de ajándékként is tökéletes.
Sütőtöklekvár
Hozzávalók: 2 kg sült sütőtök, cukor vagy méz, 1 citrom leve, fahéj, vanília aroma, 2 narancs leve és húsa.
Elkészítés: a sütőtökpürét egy lábasban a többi összetevővel tegyük fel főni. Kóstolgassuk, hogy mennyire ízletes. Várjuk meg amíg felforr és már kész is van.
Lilahagymalekvár
Hozzávalók: 1 kg lilahagyma, 50 g vaj 2 ek olívaolaj, 100 g barna cukor, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 0,5 dl balzsamecet, só ízlés szerint, bors ízlés szerint.
A Nosalty lilahagymalekvár receptjét megtalálod ITT.