Kamasz

Narancsbőrös kamaszok – mit lehet tenni ellene?

Bizony, a tiniket is érinti ez a probléma, és ugyanúgy zavarja őket is, mint a felnőtteket. Segítsünk nekik a kezelésben!
2023. Március 06.
narancsbőr, kamasz
A cellulit kamaszkorban is megjelenhet, érdemes tenni ellene (Foót: Getty Images)

Csinos tinilány, aki azért nem vesz fel rövidnadrágot, mert zavarja a combján megjelent narancsbőr, vagy kamaszfiú, aki csakis hosszú fürdőnadrágot hajlandó viselni, mert striák vannak a combján és a fenekén… Vajon ez új keletű probléma, és az életmódunk drasztikus átalakulása okozza? Valóban igaz az a vélekedés, hogy a „lusta, nem sportoló” kamaszoknál jelentkezik ez a zavaró esztétikai elváltozás? Dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász szakorvos segítségével jártunk utána.

Leginkább genetika

A narancsbőr sokak fejében a túlsúllyal, zsírfelesleggel van összefüggésben, pedig nagyon vékony kamaszlányokon is észre lehet venni a bőrnek ezt a gödröcskés elváltozását. „A narancsbőr megjelenése nagyon nagy részben az öröklött, alkati tényezőkön múlik. A bőr alatti kötőszövet összetétele genetikailag meghatározott, és akinek hajlama van a narancsbőrre, annál nagy valószínűséggel előbb-utóbb megjelenik, akár már kamaszkorban – magyarázza bőrgyógyász szakértőnk.

A narancsbőr vagy cellulit a bőr alatt lévő, kötőszöveti sövényekkel határolt zsírfelhalmozódás miatt alakul ki, amely egyenetlenné, gödröcskéssé, narancshéj-szerűvé teszi a bőr felszínét.

– A genetikai adottságok mellett természetesen az olyan életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak, mint a mozgásszegény életmód, az elégtelen folyadékbevitel, az egészségtelen, zsírban és cukorban gazdag táplálkozás, alkoholfogyasztás, dohányzás. De ezek nem okozzák feltétlenül a narancsbőr megjelenését (meglévő hajlam esetén viszont fokozzák a tünetek erősségét), ahogy az sem garantálja a tökéletesen sima bőrt, ha valaki egyáltalán nem él velük – ennyire meghatározóak az öröklött, alkati adottságok.” Szóval, ha azt látjuk, hogy narancsbőrös a kamasz gyermekünk, akkor legyünk azzal tisztában, hogy sokat számít, hogy megfelelően étkezik és sportol-e, biztassuk is ezekre, de ha ennek ellenére is fennáll a probléma, akkor további teendőkre, segítségre van szükség.”

dr. Gyöngyösi Nóra bőrgyógyász

dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász szakorvos

Mit tehetünk ellene?

„14-16 éves kortól a felnőtteknek is ajánlott krémek és kezelések nagy része a tiniknél is bevethető – javasolja dr. Gyöngyösi Nóra. – Fontos a hidratálás, szóba jöhetnek zsírbontó, nyirokkeringést serkentő masszázsok, kezelések. Mindenképpen komplex kezelést igényel, érdemes vele szakembert felkeresni, és az ő javaslatai alapján kiválasztani azt, ami hatékony lehet, és a kamasz is vállalhatónak érzi.”

A stria gyakoribb!

Bőrgyógyász szakértőnk szerint a narancsbőr is lehet tiniprobléma, de amivel jóval gyakrabban találkozik, és ami sokkal több kamaszt zavar, az a striák megjelenése. „A lilás, vörös majd később fehér csíkok megjelenése a bőrön nagyon sok kamaszt érint. Okozhatja hirtelen súlynövekedés vagyis hízás, de súlycsökkenés, fogyás is. A test gyors növekedése miatt is kialakulhat, vagy akkor is, ha sportolni kezd a kamasz, és jelentősen megnövekszik az izomzata. Egyáltalán nem csak a lányokat érinti, sőt. A hirtelen, nagy mértékű növekedés gyakran okoz fiúknál striát testszerte, akár a karon, háton is.”

A striák azért alakulnak ki, mert a bőr gyors változását az alatta lévő elasztikus rostok nem tudják követni, és elszakadnak.

Kenni, kenni, kenni!

Ez nagyon úgy hangzik, mintha nem sokat lehetne tenni a striák megjelenése ellen – vajon valóban így van? „Ahogy a narancsbőrre, a striák megjelenésére való hajlam is nagyrészt genetikai adottság – mondja a bőrgyógyász. – Akinek van erre hajlama, annak érdemes nagy hangsúlyt fektetnie a megelőzésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megjelenik akár 1-2 kis lilás, vöröses vagy fehér vonal a bőrön, érdemes striára gyanakodni (ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakértő véleményét), és azonnal elkezdeni a bőr kezelését. Vagyis szoktassuk rá a kamaszt, hogy kezdje el kenegetni a bőrét. Kismamáknak már nagyon jó készítményeket fejlesztettek kis a striák megelőzésére, nyugodtan lehet ezeket használni. A kulcs a rendszeresség: sokkal könnyebb megelőzni az újabb csíkok kialakulását, mint halványítani a már meglévőket. Ha a kamasz fogyókúrázni kezd, vagy erősítő edzésbe, újfajta sportba fog, akkor érdemes erre felkészülni. Ha nem is rögtön speciális stria elleni krémmel vagy olajjal, de hidratáló testápolóval mindenképp kenje magát rendszeresen, már ezzel is sokat tehet a bőre épségéért.”

Nyitókép forrása: Getty Images