Terhesség

Profi módszerek a striák ellen

Akit zavarnak a bőr kitágulása miatt kialakult terhességi csíkok, ma már többféle módszer közül választhat, hogy halványítsa őket.
2022. December 06.
Stria eltüntetése szülés után
Getty Images

Van, akit feszélyez, más nem is foglalkozik vele, és szerencsére olyanok is akadnak bőven, akik elfogadják és szeretik a striáikat, mert arra emlékeztetik, hogy a testük mekkora változáson ment keresztül ahhoz, hogy életet adhasson. (És persze vannak azok a szerencsések is, akinek nem kell a terhességi csíkokkal küzdeniük.) Mindegyik rendben van, hisz mindenki másképp éli meg a teste alakulását. Most azoknak gyűjtöttünk ötleteket és módszereket dr. Altmayer Anita bőrgyógyász segítségével, akik szeretnének megszabadulni ezektől a csíkoktól.

Nekem miért van?

Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan lehet felvenni a harcot a már kialakult striák ellen, érdemes pontosan tisztában lenni azzal, mik is pontosan ezek a kezdetben vörös vagy lilás, kékes, majd fehérré váló csíkok, amelyek jellemzően a has, a mell, a csípő vagy a fenék bőrén jelentkeznek, de máshol is megjelenhetnek. „Ezek a csíkok ártalmatlanok, nem fájdalmasak, de van, aki számára esztétikailag kifejezetten zavaróak. Korábban elsődlegesen terhes nőknél észleltük ezt a jelenséget, különösen az utolsó trimeszterben, ezért is hívják terhességi csíkoknak. Napjainkban azonban a striák a serdülő fiúknál és lányoknál is gyakran megjelennek.

A stria kialakulásának oka a bőr megnyúlása, és emiatt az elasztikus rostok szakadása. Számos tényező befolyásolja, így a genetika, életkori sajátosságok, hormonális változások és a bőr változásának mértéke, valamint a stressz is.

A stresszhormonként is emlegetett kortizol például gyengíti az elasztikus rostok rugalmasságát, tartósan magas szintje striák kialakulásához vezet. Számos vizsgálat keresi az okát, hogy miért alakul ki a fiataloknál is: a mozgásszegény életmód, az elhízás, hirtelen hízás- fogyás, az egészségtelen, gyorséttermi étkezés szerepet játszhat.”

Otthoni módszerek

Mivel esztétikai problémáról van szó, a striák alapvetően nem igényelnek kezelést. (És mint olyan sok esztétikai probléma esetén: megelőzni sokkal könnyebb, mint a kialakult elváltozást eltüntetni.) „A sötét, jól látható csíkok később jelentősen elhalványodnak maguktól is, de teljesen nem tűnnek el. Otthoni kezeléssel is lehet segíteni a striák halványodását valamennyire – ezek ugyan kisebb anyagi befektetést igényelnek a professzionális kezeléseknél, de kitartó ápolásra van szükség, és a siker mérsékelt. A legújabb kutatásokban a retinoidtartalmú krémektől írtak le jó eredményeket. Ezek segíthetnek újjáépíteni a bőrben a kollagén nevű fehérjét, így a striák jobban hasonlítanak a normál bőrfelülethez, kevésbé ütnek el attól.”

Profi megoldások

Fontos tudni, hogy akkor van a legnagyobb esély arra, hogy a lehető legkevésbé maradjanak láthatóak a csíkok, ha még vörös állapotban kezeljük őket.

A friss, lilás vagy vörös csíkokra a következő eljárások vethetők be sikerrel:

Pulzáló festéklézer: Speciális hullámhosszú fénye a hemoglobinban nyelődik el, és a kollagéntermelődést fokozza.

Ndyag lézer: Két hullámhosszon képes nagyon rövid idő alatt nagy energiát leadni. Lezárja a striákban lévő hajszálér-tágulatokat , és fokozza a kollagénrostok termelődését.

A már kifehéredett stádiumban lévő csíkokra ezek a kezelések vethetők be:

Skin booster kezelés: Tompa végű kanüllel vagy tűvel keresztkötött kialuronsavat juttatnak a bőr középső rétegébe, amitől az egyenletesebb, hidratáltabb, rugalmasabb lesz, a bőr szerkezete „fiatalodik meg.”

Microdermabrasio: Gyémántfelületű csiszolófejjel és vákuummal távolítják el az elhalt hámsejteket és serkentik a bőr megújulását, fokozzák a kollagén szintézisét.

Mikroinjekciós multivitamin: Mikrotűkkel ellátott mezoterápiás kezelőfej segítségével speciális összetételű „multivitamin-koktélt” juttatnak a bőr középső rétegébe, ami annak működését, hidratáltságát javítja és a rugalmas rostok termelődését stimulálja.

Frakcionált Co2 lézer: A lézersugár energiája mikroszkopikus oszlopokban bejut a bőrbe, és stimulálja az új kollagénrostok képződését. Az oszlopok közötti érintetlen bőrfelületnek köszönhetően a bőr gyorsabban regenerálódik.

Plasmage kezelés: A készülék és a bőrfelszín között gáz-ionizáció történik, ami plazmát generál, ez pedig eltünteti a felesleges felületi szöveteket. Feszesíti és kisimítja a bőrfelszínt, egyenletesebbé teszi a kezelt területet.

Nyitókép forrása: Getty Images