Trend

7 tévhit a striákról – ne dőlj be nekik!

Szeretnéd eltüntetni, vagy épp azért tennél, hogy ne is alakuljanak ki nálad? Jó, ha mindezt tudod a striák okairól és kezeléséről.
2024. Március 05.
striás női comb, terhességi csíkok, striák eltüntetése
Fotó: Getty Images

Halvány csíkocskák, hosszú, vöröslő vonalak, fehér rácsminta – a striák sokak számára zavaró jelenség. A legtöbben a terhesség alatti testi változásokkal hozzák összefüggésbe, de a helyzet azért ennél jóval összetettebb. A striák valójában hegek amelyek legtöbbször a bőr hirtelen megnyúlása (vagy összehúzódása) miatt jönnek létre. A bőr középső rétegében találhatók az annak rugalmasságát biztosító kollagén és elasztin fehérjék – ha ezek nem tudják követni a változás mértékét, megrepednek, és heg keletkezik – ami a bőrön először lilás, vöröses, majd kifehéredő csíkok formájában jelenik meg, a bőr megnyúlásának irányára merőlegese. Nagyon sokakat érint, mégis elég sok tévhit kering a striákkal kapcsolatban – ezeket igyekszünk most eloszlatni.

1. Ha kenjük, elmúlik

Krémezéssel a striákat eltüntetni szinte lehetetlen. A még lilás-vöröses striák esetén nagyobb a hatékonyság, de az otthon használatos bőr- és testápoló termékek nem tudják olyan mértékben regenerálni a bőrt, hogy a striák teljes egészében eltűnjenek. Amire viszont képesk a bőrápolók, az a bőr tónusának egységesítése, a tapintásának javítása, a bőrkép finomítása. Szóval kétségbe esni egyáltalán nem érdemes, kitartó használattal egészen szép eredmények érhetők el, de csodát sem szabad várni – tökéletes „kiradírozásra” még az esztétikai módszerekkel sincs garancia. (Arról a tévhitről ne is beszéljünk,hogy idővel „maguktól” elmúlnak a striák: a rossz hírünk az, hogy egészen biztosan nem múlnak el „csak úgy”.)

2. Ha lefogyunk, eltűnnek a striák

Sajnos ha már kialakultak a hegek, a bőr már sérült, az a fogyástól nem fog eltűnni. Lehet, hogy egy kicsit kevésbé lesz feltűnő, ha kevésbé feszül a bőr, de az is előfordulhat, hogy ha nagyon nagy mértékű a fogyás, a bőr ismét nem tudja majd „lekövetni” a változást, és megereszkedett marad. Amin bizonyos mértékig lehet esztétikai kezelésekkel segíteni, ám egy ponton túl a megereszkedett rész kimetszése, felvarrása, vagyis a plasztikai műtét jelenthet csak megoldást.

3. A terhesség alatt mindenképp kialakulnak

9 hónap alatt rengeteget változhat a test alakja, mérete – és van, akinek a bőre ezt jobban tolerálja, míg van, akié nem. Rengeteget számít, ápoljuk-e a bőrünket a várandósság ideje alatt, de nagyon nagy szerepe van a genetikának is: akinek gyengébb a kötőszövete, hajlamosabb a striák és a narancsbőr kialakulására, annál nem biztos, hogy hatékonyak lesznek a megelőző módszerek, de valószínűleg nagyon sokat segíthetnek a probléma súlyosságának mérséklésében. Akinek pedig erősebb a kötőszövete, az akár bármiféle krémezés nélkül is megúszhatja striák nélkül a terhességet – bizony, ez nem mindig alakul „igazságosan”.

4. Csak a terhesség alatt alakulhatnak ki

Nagyon sokan hiszik ezt – miközben nagyon sokan élnek striákkal, pedig (még) nem is voltak várandósok. A hirtelen hízás vagy fogyás mellett a kamaszkori gyors növekedés vagy akár izmosodás is lehet a csíkok kialakulásának okozója – szakértők szerint egyre több kamasz szenved a növekedési csíkoktól. Épp ezért nagyon fontos lenne megtanítani nekik, hogy a testápoló használatával, a bőr megfelelő hidratálásával csökkenthető ennek a kellemetlenségnek a kialakulásának a kockázata. Ebben a cikkben bővebben olvashatsz arról, hogyan segíthetsz a kamasz gyerekednek.

5. Csak nőknél alakulnak ki

Az ugyan általánosságban igaz, hogy a nők kötőszövete hajlamosabb a striák (és a narancsbőr) kialakulására, de a férfiak közül is sokan átélik ezt a problémát. Hogy miért? Mert bármilyen nagyobb mértékű hízás, fogyás, növekedés okozhatja a kötőszövet sérülését, és a csíkok formájában jelentkező hegek kialakulását. Az, hogy a bőr nem tud lépést tartani a test méretének növekedésével, intenzív edzések, gyors izomtömeg-növekedés hatására is kialakulhat – a testépítőknek, de azoknak is, akik „csak” intenzívebb edzésbe kezdenek, erre érdemes odafigyelniük.

6. Mindig a bőr megnyúlása-összehúzódása okozza

Nem csak a hízás-fogyás-növekedés hármas válthatja ki a kötőszövet „repedését”. A stressz, bizonyos gyógyszerek, hormonális változások és a már emlegetett genetika is komoly szerepet játszhatnak.

7. A lebarnult bőrön kevésbé feltűnőek

Sajnos ennek épp az ellenkezője igaz, mivel maga a hegszövet nem barnul, vagy csak jóval kevésbé, mint a körülötte lévő bőr. Szóval tulajdonképpen akár feltűnőbbé is válhatnak a már fehéressé „szelídült” csíkok a lebarnult bőrön.

Halványítsd ügyesen

A galériában szuper termékeket gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek a már meglévő striák láthatóságának csökkentésében, és segítenek egyenletesebbnek mutatni a bőrt. Válassz közülük kedvencet és használd kitartóan!

Nivea Luminous630 olaj-szérum testre
6 fotó megtekintése