Terhesség

Kollagén a terhesség alatt – Igen vagy nem?

A terhesség alatt gyakran az általános energiabevitel növelése történik, de fontos lenne célzottan a fehérjebevitelre koncentrálni, hiszen a magzat fejlődése, növekedése szempontjából ez elengedhetetlenül szükséges lenne.
2021. Május 17.
Kollagén a terhesség alatt - Igen vagy nem? (fotó: Getty Images)

A terhesség során kiemelt jelentősége van a táplálkozásnak. Az egyik tápanyag, ami több szempontból is nagyon fontos a magzat, az izmok, a csontok, az emésztés és az immunrendszer számára, a fehérje.

Az ajánlott étrendi beviteli az irányelvek szerint a szokásos 0,8 g/testsúlykilogramm/nap ajánláson felül további napi 25 gramm fehérjebevitelét írnak elő.

Három fő szempont van arra vonatkozóan, hogy miért lehet hiányos a fehérjebevitel a terhesség és a szoptatás alatt.

Étkezési averziók: Elég gyakori, hogy a terhes nőknél a hormonális változások miatt, amelyek hányingerhez és hányáshoz vezetnek, ételundor jelentkeznek. A szoptatás első hónapjaiban ezek megmaradhatnak.

Fehérjeforrás/minőség: A fehérjeforrások nem mind egyformák. Az állati eredetű források tartalmazzák az összes olyan aminosavat, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani, ezeket nevezzük “esszenciális aminosavaknak”. A legtöbb növényi eredetű fehérjeforrás azonban nem tartalmazza ezeket. Ugyanolyan fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen minőségű fehérjét fogyasztunk.

Energia/idő: A terhesség első és harmadik trimeszterében általában alacsonyabb a kismamák energiaszintje. Ezekben az időszakokban a gyors és egyszerű táplálkozási lehetőségek kiemelkedő fontosságúak.

Az említett három lehetséges nehézségre az egyik megoldás az, ha minden nap egy adag kollagén fehérjeport is beiktatunk az étrendbe.

Miért hasznos a kollagén kifejezetten a terhesség során?

A terhességet és a szoptatást kísérő intenzív hormonváltozások és a gyakori tápanyaghiány miatt aggodalomra ad okot a csontritkulás fokozott kockázata. A nők hajhullásról, száraz bőrről és ízületi fájdalomról is beszámolnak.Míg csontjaink 90%-a 18 éves korunkig épül le, addig 30 éves korunkig van időnk a csontok teljes hosszának és sűrűségének kialakítására. Ezt követően már csak megtartani vagy elveszíteni tudjuk. A terhesség és a szoptatás alatt a nőknél fennáll annak a veszélye, hogy csontsűrűségük csökkenhet. A táplálkozásnak mindenkor nagy szerepe van a csontépítésben és -megőrzésben, különösen a terhesség és a szoptatás alatt. A kutatások azt mutatják, hogy a hidrolizált kollagén olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a csontképző sejtek stimulálásán és az optimális kalciumfelszívódáson keresztül támogatják a csontok egészségét. Ezért a napi kollagénpótlás csökkentheti a nők későbbi életében a csontritkulás kockázatát.A hidrolizált kollagén következetes bevitele pozitív hatással van a bőr és a haj egészségre. Ez a terhesség alatt kiemelten fontos, mivel a hormon- és mikrotápanyag-eltolódások, változások a terhesség későbbi szakaszában és akár egy évvel a szülés után is száraz bőrhöz/hajhoz, valamint hajhulláshoz vezethetnek.

A terhesség alatt a relaxin nevű hormon szabadul fel. Ez fontos a méhet körülvevő izmok ellazulásához, ahogy a baba növekszik. Ez azonban ízületi fájdalmakhoz is vezethet. Kimutatták, hogy a kollagén segít csökkenteni az ízületi fájdalmakat nem terhes nőknél, ami ahhoz a feltételezéshez vezetett, hogy ugyanezt teheti a terhesség alatt és a szülés utáni első napokban is.Az aminosavakat a szervezet nem csak a fehérjék felépítésére használja. Az emésztést segítő enzimek és az immunitást támogató antitestek létrehozásának alapját is képezik. A hidrolizált kollagén olyan aminosavakat biztosít, amelyekről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns kapacitással rendelkeznek, ami támogatja az optimális bélflórát és immunrendszert.

De vajon biztonságos a kollagén a terhesség alatt?

Összeszedtük az előnyöket, de vajon biztonságos-e a kollagén a terhesség alatt?

Az egészségügyi termékek mindig kihívást jelentenek a terhesség és a szoptatás alatti biztonság tekintetében. Ennek oka, hogy a velük kapcsolatos közvetlen kutatások elvégzése etikai szempontból hiányos. A kollagénre nincs orvosi ellenjavallat. A fő szabály, hogy ne használjuk olyan mennyiségben, ami túlzott bevitelhez vezet. Mindenképpen kisebb adaggal érdemes kezdeni és kiemelten fontos, hogy csak megbízható forrásból, engedéllyel rendelkező táplálékkiegészítőt alkalmazzunk.(Cikk forrása: sprooslife.com)