Gyerek

A lazac jót tesz a bélflórának

Ha szeretnénk, hogy bélrendszerünk tökéletes egészségnek örvendjen, érdemes minél több lazacot fogyasztani.
2017. Szeptember 19.

A lazac jót tesz a bélflórának

Az omega-3 zsírsavban gazdag étkezés ugyanis segít elkerülni a fájdalmas betegségeket, pl. a Crohn-betegséget, illetve egyensúlyban tartja a bélflórát.

A lazac azért kiemelten fontos a halfélék sorában, mert omega-3 zsírsav tartalma különösen magas, és hatására a bélbaktériumok diverzitása növekszik, ami segít felvenni a harcot a kórokozók ellen. Változatos mikrobiómával nem csupán a krónikus bélbetegségek kerülhetők el, de alacsonyabb a diabétesz és a vastagbélgyulladás kialakulásának kockázata is.

Kutatásaik során a Nottingham University és a King’s College London munkatársai 876 nőt vizsgáltak, és felmérték, hogy milyen az aránya szervezetünkben a “jó” baktériumoknak az omega-3 zsírsav fogyasztásnak mértékével összefüggésben.

Mint kiderült, azok a nők, akik bőségesen fogyasztottak omega-3 zsírsavban gazdag ételeket, különösen lazacot, változatosabb bél mikrobiommal rendelkeztek, ami egyúttal kiegyensúlyozottabb emésztést és erősebb immunrendszert eredményezett esetükben.

Egyes kutatások szerint az olajos hal és a lazac rendszeres fogyasztása abban is segít, hogy a magas vérnyomást kordában tartsuk.

Kapcsolódó cikkeink:

Az omega-3 zsírsav hatására csökken a vérnyomás

Halhús a kicsik étkezésében

Miért olyan fontos az omega-3 zsírsav?

Forrás: Medipress