Gyerek

Chia mag: miért olyan felkapott?

Egyfajta szuperélelmiszerként tartják számon a chiát, mert könnyen beépíthető az egészséges táplálkozásba, számos kedvező élettani hatása van és igen változatos a felhasználási módja.
2016. Október 14.

Chia mag: miért olyan felkapott?

A chia mag vagy más néven azték zsálya Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj. Az aztékok termesztették a Kolumbusz előtti időkben és legalább annyira népszerű növény volt, mint a kukorica. Közép-és Dél-Amerikában a mai napig igen népszerű, számos étel összetevője. Igazi szuperélelmiszerként tartják számon, bár vannak, akik csupán ügyes marketingfogásnak tartják a chia (és más élelmiszerek) “super food” besorolását.

Sokan az egyik legegészségesebb élelmiszerként tekintenek rá. Az elsősorban omega-zsírsavakban gazdag mag, könnyen és egyszerűen beépíthető az egészséges táplálkozásba. A fekete, szürke, barna vagy fehér színű apró mag nagyon gazdag omega-3 és -6 zsírsavakban, fehérjében, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.

A chia hozzájárul a csontok egészséges fejlődéséhez, a benne található rostok a cukorbetegség kivédésében játszanak igen fontos szerepet. Ezeknek a rostoknak egyébként a daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepe lehet – legalábbis vannak erre vonatkozó kutatási eredmények. A gazdag omega-3 zsírsav pedig hozzájárul a szív-és érrendszeri problémák megelőzéséhez és az immunrendszer működéséhez is.

Nyersen, magában nem ajánlott fogyasztani, mindig áztassuk be mielőtt hozzáadnánk valamilyen más élelmiszerhez. A chia mag víz hatására megduzzad, és a köleshez hasonlóan képes magába szívni a vizet, aminek következtében tömege a tízszeresére nőhet. Fogyasztás előtt 10-15 perccel érdemes beáztatni akár vízbe, akár gyümölcslébe, akár joghurtba, majd a megduzzadt chiát ezután fogyaszthatjuk. Beáztatás után gél vagy zselés állagú lesz.

Népszerűsége abban is rejlik, hogy számtalan ételhez adhatjuk hozzá: keverhetjük joghurtba, müzlibe, shake-be, sűríthetünk vele levest, tehetjük salátába, kenyérbe, süteményekbe, kásákba.Alkohollal soha ne fogyasszuk, mert az alkoholt nem szívja magába, helyette a gyomorból fogja felszívni a vizet, ami emésztési problémát okozhat.

A chiának rendkívül magas a tápanyagtartalma és lassítja az emésztést. Ezért egy kiadós étkezés utáni chia fogyasztás extrém tápanyagbevitelt jelent, amivel hozzájárulunk az elhízáshoz. Gyerekek kis mennyiségben fogyaszthatják 2-3 éves kortól, de mindig nagyon óvatosan és fokozatosan vezessük be ezt az élelmiszert is.

Akármennyire is felkapott a chia mag, azt azért tartsuk szem előtt, hogy önmagában nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet, csak kiegészíti azt!