Kamasz

Nehezen értesz szót a tinédzsereddel? Lehet, hogy ezeket a klasszikus hibákat követed el

Nem figyelsz rám – biztos, hogy te is mondtad már számtalanszor ezt a mondatod, ha kamasz gyereked van. Utána azonnal jön a lelkiismeret-furdalás: folyton rosszat mondok.
2023. Február 09.
Kamsaszlány pofákat vág
Kép: Getty Images

Kamasszal együtt élni szinte olyan, mintha megint dacos, akaratos kétévesed lenne. Tanácstalan vagy, nem érted a reakcióit és fogalmad sincs mikor romlott el így minden. Közhely, hogy a kommunikáció a leglényegesebb dolgok egyike a gyereknevelésben, különösen akkor, ha gyereked tinédzser korba lépett. Mutatunk 5 hatékony kommunikációs megoldást erre a nehéz korszakra.

1. Hogyan tudlak támogatni?

Ezt eddig nem kellett megkérdezned, mert pontosan tudtad mi játszódik le a gyerekedben. Vagy ha nem, már ő is el tudta mondani, mire van szüksége. Kamaszkorban ez bonyolódik, néha ők maguk sem tudják mi játszódik le bennük, ezért egy ilyen egyszerű mondattal azt is megerősítjük, hogy rendelkezésre állunk és segíteni szeretnénk.

2. Itt vagyok neked.

Itt vagyok és megtámogatlak abban, hogy fel tudd dolgozni az érzéseidet. A kamaszok nagy érzelmeket élnek át, hullámzó, heves, ellentmondásos érzéseket. Még mindig nehezen megy nekik az érzelmeik szabályozása, épp mint kétévesen. Megnyugtató ha tudják: a szüleik mellettük állnak.

Az olyan mondatok, mint “nyugodj meg” vagy “vegyél mély levegőt” nem feltétlenül segítenek. A nagy érzéseket lehetetlen hirtelen lecsendesíteni pusztán attól, hogy valaki felszólít, nyugodj meg.

Nem kell egyetértened a válaszával vagy reakciójával; a cél itt az, hogy megmutasd, támogatod őt.

3. Mi az, amit szeretnél?

Csak azért, mert a saját kamaszkorodban hasonló helyzetben voltál, még nem jelenti azt, hogy meg kell osztanod a tapasztalataidat. A szülők jó szándékkal osztják meg saját tinédzser éveik tapasztalatait, de a tizenévesek mégis sokszor kioktatásnak veszik, ami egy másik gyakori mondatot szül: „Most nem rólad beszélünk.”

A tizenévesek én-központúak, ami egy fejlődésileg normális dolog. Ne várjuk el, hogy velünk azonosuljon.

A tiniket ritkán kérdezik meg, hogy mit szeretnének, így amikor egy felnőtt felteszi ezt a kérdést, az nemcsak egy újabb lehetőséget biztosít a tinédzsereknek, hogy átgondolják a lehetőségeiket, hanem gyakorlati tapasztalatot is szereznek az önbizalom és a problémamegoldás terén.

4. Nem tudom, mit mondjak.

Ha ez az igazság, nyugodtan mondd ki. A kamasz gyereked örömmel fogja venni, hogy te sem vagy mindenható, nem tudhatod mindenre a választ. A lényeg, hogy kapcsolatot teremts a kamaszoddal.

5. Csak elképzelni tudom, milyen érzés.

“Ezért nem mondok neked semmit” – ez egy másik mondat, ami a tizenévesek nevelésével jár. A tinik gyorsan rámutatnak arra, hogy mit csinálunk rosszul, de jellemzően nem adnak konkrét visszajelzést arról, hogy mit tehetnénk másképp.

A “Csak elképzelni tudom” kijelentés érzelmi megerősítést jelent és ezzel elismered a tinédzsered egyedi nézőpontját.

A negatív visszajelzés esélyét is minimalizálja, mivel az “elképzelni” szó kiemeli a kíváncsiságra és a felfedezésre való hajlandóságot, szemben az elhamarkodott következtetésekkel vagy feltételezésekkel.

A tinik konkrétumokban gondolkodnak, ezért amikor azon kapod magad, hogy tanácsot akarsz adni, tarts egy pillanatnyi szünetet és emlékeztesd magad a fenti mondatokra.

Forrás: mother.ly