Kamasz

Nem reggeliznek, keveset alszanak és nem mozognak eleget a magyar serdülők

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartásával kapcsolatban egy 6200 diák részvételével készült kutatás.
2024. Június 23.
kamaszok ülnek a szobában
Kép: Getty Images

Az ELTE Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása elnevezésű nemzetközi  életmódkutatását 5., 7., 9. és 11. évfolyamos iskolások körében végezték és nagyjából 6200 diákot vontak be. A kutatás megállapította, hogy:

  • A lányok 40, a fiúk 60 százaléka soha nem reggelizik tanítási napokon, hétvégén azonban kétharmaduk igen.
  • Kedvező tendencia látszik a mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén, azonban ez a fiatalok kevesebb mint harmadára jellemző.
  • Kevesebben fogyasztanak magas cukortartalmú ételeket és italokat, és a fizikailag aktív fiatalok aránya is lassú növekedésnek indult, ennek ellenére a túlsúlyosak száma folyamatosan emelkedik.
  • Egyharmaduk szinte az összes szabadidejét ülve tölti.
  • Keveset, átlagosan 7,5 órát alszanak.

A kamaszok kedvezően nyilatkoztak családi és baráti kapcsolataikról, jónak minősítették a kommunikációt a szüleikkel.

A felmérésből többek között kiderült az is, hogy a gyerekek többsége magas családi támogatottságot él meg, és a tanulók háromnegyede szereti az iskoláját, azonban az iskolai feladatokat nagyon nyomasztónak tartók aránya jelentősen nőtt: a 2002-es 6,1 százalékról 2022-re 11,6 százalékra.

A kutatás szerint a tiltott szerek használatának arányai stagnálnak. A leggyakoribb a marihuánafogyasztás: a középiskolás diákok mintegy 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már kipróbálta ezt a szert.

A dohányzási és alkoholfogyasztási arányok a korábbi tendenciákkal ellentétben ismét növekedést jeleztek az elmúlt négy évben. Körülbelül minden hatodik diák legalább hetente rágyújt, tízből négyen pedig már voltak részegek. Az elektromos cigarettát kipróbálók száma meghaladja az egyharmadot.

Az iskolások több mint fele legalább heti rendszerességgel két vagy több pszichoszomatikus tünetet is tapasztal. Minden tizedik tanuló szenved el kortársaitól iskolai bántalmazást, és a diákok 20 százalékát legalább egyszer bántották már az interneten.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar fiatalok a táplálkozási szokások és a túlsúlyosság, a dohányzás és alkoholfogyasztás, az online bántalmazás, a saját egészség értékelése és bizonyos pszichoszomatikus tünetek gyakorisága esetében kedvezőtlenebb képet mutatnak az átlagnál, de például a fizikai aktivitás, marihuánahasználat átlag körüli. Társas kapcsolataik értékelésében viszont a nemzetközi átlagnál kedvezőbben nyilatkoztak – derült ki a kutatásból.

(MTI)