Kamasz

Összetört szívű kamasz – segítsd át a szakításon!

Szakítás után nagyon nagy szüksége van a kamasz gyerekednek a szeretetedre, még ha nem is mutatja vagy kéri.
2023. Március 16.
Szomorú kamaszlány szakítás után
Fotó: Getty Images

Ki sem mondjuk, mi mindent tennél legszívesebben azzal, aki a gyerekednek fájdalmat okoz, pláne összetöri a szívét. Az első szerelmek csodás élmények, és az első szakítások hasonlóan intenzívek lehetnek, csak nem valami jó értelemben. Ismeretlen és nehéz érzések, amelyekkel meg kell birkóznia a tinédzsernek – és neked is, ahogy végigkíséred az ő összeomlását és felépülését.

Anyatigris-üzemód

Nem könnyű megállni, hogy ne kelj ki az ellen, aki a te kicsikédet bántotta, de jó, ha tudatosítod, hogy ezzel most nem segítesz. Alexis Bleich tinédzserekkel foglalkozó terapeuta szerint nagyon sokat taníthatsz ilyen helyzetekben arról, hogyan működnek a kapcsolatok. Könnyen jönnek a frázisok, hogy „Jobb lesz neked nélküle”, meg „Úgyis szörnyű alak volt”. Ám jobb, ha mindezt magadban tartod. Megeshet, hogy később újra összejönnek, vagy barátok maradnak. De nem is ez a legfontosabb ok. A szakítások az élet normális velejárói – kezeld is úgy őket, hogy a gyereked se élje meg mindent tönkre tevő tragédiaként. A szakítás nem feltétlenül azt jelenti, hogy a másik rossz ember, hanem azt, hogy ők ketten nem tudnak párként funkcionálni. Ettől persze még nem kevésbé fájdalmas a dolog.

Így érdemes segíteni a tiniknek Tashuna Hunt terapeuta szerint:

Állj meg és hallgass!

Ez egy olyan helyzet, amikor a gyerekednek nem elsősorban a tanácsaidra van szüksége, nem azt akarja hallani, hogy te hogyan dolgoztad fel a hasonló szituációkat. Figyelj rá, hallgasd meg – a szíveddel is. Vagyis éreztesd vele azt, hogy meghallod és elfogadod az érzéseit, látod azt, amin épp keresztül megy (és nem akarod ezt elbagatellizálni, kioktatni, leállítani).

Ne erőltesd rá magad!

Lehet, hogy lenne egy csomó ötleted, mivel deríthetnéd jobb kedvre, de most inkább ne kezdd el sorolni őket. Ne akard megmondani neki, mit tegyen, mitől lesz jobb, inkább kérdezd meg és figyelj arra, mire van neki valójában szüksége, mit szeretne.

Hagyd békén!

Ha nem akar beszélni, csak csendben elvonul, azt is fogadd el, teljesen rendben van – egy ideig. Hagyd, hogy egy kicsit eltűnjön, de közben ellenőrizd, minden rendben-e vele anélkül, hogy erőszakos lennél.

Engedd át másoknak a terepet!

Lehet, hogy a szerelmi életéről nem pont veled szeretne beszélni a kamasz gyereked – és ezt engedd meg neki, fogadd el (NE sértődj meg rajta!). Viszont segít neki, hogy megtalálja azt, akivel könnyen tud beszélgetni a családból, lehet az egy nagynéni, egy idősebb unokatestvér – valaki, akiben megbízik.

Forrás: Yahoo.com