Kamasz

Emlékszel még? Ezeket az újságokat olvastuk a suli szüneteiben!

Poszterekkel, dalszövegekkel és szerelmi tanácsokkal voltak tele ezek a tinimagazinok, mi pedig alig vártuk, hogy a kezünkbe vehessük a legújabb számokat!
2022. November 12.
Tinilányok újságot olvasnak
Ezeket az újságokat olvastuk szünetekben (Bravo, Popcorn, 100x szép)

A mostani tizenéveseknek talán nehéz elhinni, de volt idő, amikor hírből sem ismertük az okostelefont és a közösségi oldalakat, így be kellett érnünk azzal, amit az újságokban olvashattunk vagy a tévében láthattunk. A régi idők tinimagazinjai annyira színesek voltak, hogy nem volt hiányérzetünk, imádtuk a lapozgatás minden percét!

És hogy mit lehetett még ezekkel az újságokkal csinálni azután, hogy az utolsó betűig kiolvastuk? Vérmérséklettől függően ki lehetett tépni vagy ki lehetett vágni belőle a posztereket és az autogram-kártyákat, amiket aztán a falra vagy egy füzetbe ragaszthattunk. Nem volt ritka az sem, hogy cserélgettük ezeket az „értékes ereklyéket”, hiszen a megszállott gyűjtök mindent meg akartak szerezni, ami kedvenc együtteseikhez tartozott. És ezekből magoltuk be a kedvenc angol, vagy német dalunk szövegét.

A sokszínű BRAVO magazin

A Németországból indult BRAVO magazin itthon 1992. májusában jelent meg először és hatalmas népszerűségnek örvendett. Látva a sikert a szerkesztőség úgy döntött, hogy nem havonta, hanem 2 hetente jelenteti meg a legújabb számokat, igaz, emiatt kicsit karcsúbbá is vált az újság. A mostani tinik minden bizonnyal nem bírják ki nevetés nélkül ha meghallják, hogy azok a cikkek, amiket a hazai magazinokban olvashattunk, az „igazi” német BRAVO-ban 1 hónappal korábban jelentek meg.

Bravo magazin

Régi BRAVO újságok (Fotó: Marketplace)

A Popcorn volt a zeneimádók kedvence

A Popcorn hazája is Németország, Magyarországra 4 évvel hamarabb érkezett meg a BRAVO-nál. 1988-ban kerültek az újságosokhoz az első lapszámok, amelyek igen ösztönzően hatottak a nyelvtanulásra: nemcsak azért, mert eredeti nyelven közölték bennük a dalszövegeket, hanem azért is, mert bizonyos cikkrészletek, képaláírások itthon is németül szerepeltek a magazinban.

Ezeket az újságokat olvastuk szünetekben (Bravo, Popcorn, 100x szép)

Régi Popcorn magazin (Fotó: Vatera.hu)

A 100 x Szép igazi lánymagazin volt

A 100xSzép nemcsak a szórakoztatásra, hanem az edukálásra is nagy hangsúlyt fektetett, mindezt úgy, mintha egy nagyobb testvérrel vagy idősebb barátnőnkkel beszélgetnénk… Pszichológus és sok más szakértő várta a tiniket foglalkoztató kérdéseket a levelező rovatban, és próbált azokra minél szakszerűbben válaszolni. A testről és lélekről szóló kérdezz-felelek mellett horoszkópot, teszteket, sőt olykor még verseket is rejtettek a 100xSzép hasábjai.

100xszep magazin

Régi 100xSzép magazin (Fotó: Marketplace)

(Fotó: Getty Images)