Kamasz

Milliókért kelt el egy ritka Harry Potter-kötet, amit egy angliai iskolában találtak meg

Az oxfordshire-i iskola 1997-ben csupán egy fontért (jelenlegi áron közel négyszázötven forint) vásárolta meg a példányt.
2023. Szeptember 12.
(Kép forrása: Getty Images)

Egy korábbi árverésen nem talált gazdára, azonban néhány napja 15 ezer fontért (körülbelül 6,7 millió forint) vásárolta meg egy üzletember azt a ritka, javítatlan Harry Potter és a bölcsek köve próbapéldányt, ami a St. Kenelm’s Általános Iskola könyvtárához egy raktárvásáron került 1997-ben, mindössze egy fontért.

A korrektúrázatlan köteten egyébként az író nevét gépelték el, így „JA Rowling” került rá „J. K. Rowling” helyett, számolt be róla a The Guardian.

Az iskola később megtudta, hogy a Bloomsbury által nyomtatott könyvből mindössze kétszáz példány készült, ezért 2002-ben elraktározták arra az esetre, ha a könyvsorozat népszerűsége miatt értékes lenne. 2015-ben azonban észrevették, hogy a könyv eltűnt, és azt hitték, hogy véletlenül kidobásra került, amikor más puhatáblás köteteket is leselejteztek. Idén nyáron egy nagytakarítás során került végül elő a ritka példány, és az iskola úgy döntött, hogy eladják.

A könyv egy aukción nem érte el a kikiáltási árát, utána viszont megnőtt az érdeklődés, majd végül egy helyi vevő 15 ezer fontért megvásárolta. Az iskola korábbi igazgatója, Bob Alder szerint az intézmény arra fogja fordítani a pénzt, hogy népszerűsítsék az olvasást az iskolások körében.

A kötet új tulajdonosa azt tervezi, hogy a könyvet egy helyi múzeumban állítja ki, hogy turistákat vonzzanak vele a térségbe.

Az aukciós ház, ahol korábban kikiáltották a könyvet, képeket is osztott meg a ritka példányról: