Trend

Több mint 20 év után kerültek elő, most százezreket érnek: régi Harry Potter kötetekre bukkantak

Egy angliai iskolai könyvtáros polcán porosodott több mint 20 éve a két dedikált Potter kötet.
2023. Február 01.
harry potter
(A címlapkép illusztráció. Kép forrása: Jacob King - PA Images/Contributor/Getty Images)

Két, J. K. Rowling által dedikált Harry Potter kötet, amiket 23 évre a könyvespolcon felejtettek, most forintban számolva százezreket érhet az árverésvezetők szerint. A könyveket egy iskolai könyvtáros, Janette Tuckwell íratta alá a szerzővel 1999-ben, számolt be róla a Bristol World.

Tuckwell egy iskolában dolgozott Glastonbury-ben, amikor a közeli Wells város egyik könyvesboltjából felhívták azzal, hogy egy gyerekkönyv-szerző érkezik a boltba, és megkérdezték, hogy elmennének-e tanulókkal az eseményre. Igent mondott, és egy irodalomtanárral elvittek egy hatodikos osztályt az üzletbe, találkozni az íróval – akiről utólag kiderült, hogy J. K. Rowling az, a Harry Potter kötetek szerzője. „Abban az időben népszerűek voltak a könyvei, de a Potter-jelenség még nem terjedt el világszerte” – mondta a könyvtáros.

Tuckwell hozzátette: „Csodálatosan viselkedett a diákokkal. Emlékszem, hogy nagyon lenyűgözött az elkötelezettsége, és az, ahogyan a gyerekek kérdéseit kezelte. Ha a könyvekkel kapcsolatosan kérdeztek tőle, mindig egy szereplőre vagy egy cselekményszálra hivatkozott, hogy megbizonyosodjon arról, hogy olvasták-e. Készítettem róla egy fényképet a diákokkal, és dedikált nekem két könyvet. Több mint 20 éve porosodtak a könyvespolcon, de miután olvastam egy cikket arról, hogy mennyire keresettek a Potter-kötetek, úgy döntöttem, hogy felveszem a kapcsolatot a Hansons Auctioneers aukciósházzal.”

A könyveket most az aukciósház árusítja, és 1500-2000 fontra (nagyjából 660-880 ezer forint) számítanak értük. A két kötetet párban árusítják, és elküldik mellé a fényképet is.

A Hansons könyvszakértője, Jim Spencer elmondta: „Egy, hamis Rowling-aláírásokkal teljesen elárasztott piacon nagyszerű, hogy ilyen remek eredetieket kapunk ezzel a két aláírt könyvvel”.

Címlapképünk illusztráció.