Trend

Vagyont érő Harry Potter-kötetet adtak el

Nagyjából 70 forintnyi összegért vásárolták a kötetet egy használt könyveket áruló boltban.
2024. Február 29.
(Kép forrása: Getty Images)

A Harry Potter és a bölcsek köve egy úgynevezett próbanyomatát árverezték el, amit a korábbi tulajdonosa 13 pennyért – átszámítva nagyjából 70 forintért – vásárolt egy használt könyveket árusító antikváriumban. Ahogy arról a Mirror beszámolt, a javítás nélküli példány most több mint 14 ezer fontért cserélt gazdát, ami átszámítva közel 6,5 millió forint.

A próbanyomatos kötet különlegessége az, hogy a belső borítón hibásan szerepel az író neve, JK Rowling helyett JA Rowling-ként.

A javítatlan könyvet 1997-ben vásárolták meg, néhány másik regénnyel együtt – a teljes összeg, amiket a könyvekért fizettek 40 penny volt. A próbanyomat egyike volt annak a mindössze 200 példánynak, amit 1997-ben nyomtatott a Bloosburry. A kötetet most a brit Hansons Auctioneers aukciósháznál értékesítették, akik közösségi oldalukon fényképet is osztottak meg róla:

A ritka Harry Potter eddigi tulajdonosa 52 éves, eredetileg londoni, de jelenleg Bologna-ban él. Elmondta: „1997-ben, amikor 26 éves voltam, éppen visszaérkeztem az Egyesült Királyságba, és a londoni Crystl Palace-ban éltem. Nem volt sok pénzem, de szerettem szombat délelőttönként a használt könyveket áruló boltokban böngészni”. Az egyik ilyen körútján tért be az egyik szokásos üzletbe, ahol Agatha Christie-t keresgélt, és ekkor dobta a könyvkupacba a Harry Potter-példányt is – ahogy emlékszik, még az is lehetséges, hogy véletlenül.

A könyv azóta megjárta Tajvant és Olaszországot, miközben ki- és bepakolták, anélkül, hogy olvasták volna, így a korábbi tulajdonos polcára került, hátha majd gyermekei elolvassák. Ez azonban nem így lett, a négy 12-25 év közötti gyerek a sorozat filmváltozatát választotta inkább.

„Egy este unatkoztam, és az interneten böngésztem, amikor felbukkant egy cikk a Harry Potter-könyvek hihetetlen árairól” – mondta el a kötet korábbi tulajdonosa, aki felvette a kapcsolatot a Hanson könyvszakértőjével, Jim Spencerrel, aki megerősítette az értékét. „Ezekkel a példányokkal kezdődött a Harry Potter-jelenség. Ez z első Potter regény első megjelenése nyomtatásban” – magyarázta a szakértő, aki szerint nagy szerencséje volt a korábbi tulajdonosnak az árral, amiért megvette. Ahogy fogalmaz: „Talán egy kis Potter-mágia”.

A közelmúltban több olyan korai Harry Potter-kötet is gazdát cserélt, amelyek különösen nagy összegekért keltek el. Legutóbb például egy olyan könyvről számoltunk be, amire egy iskolában bukkantak rá és amit nagyjából 500 forintnyi összegért vásároltak eredetileg, de közel 7 milliónak megfelelőért cserélt gazdát.