Család

Vagyont érő Harry Potter könyvet találtak a padláson, vállalkozást indított az árából az anya

Ritka Harry Potter kötetet került elő egy családnál, éppen a tökéletes időben ahhoz, hogy az édesanya megvalósítsa az álmát.
2023. Március 28.
könyv
(Kép forrása: Getty Images)

A 35 éves Kirsten Kane édesanyja saját padlása takarítása közben találta meg a Harry Potter és a bölcsek köve egy ritka példányát novemberben. A könyv belsejébe tollal bele volt írva Kirsten neve, ezért édesanyja felhívta, hogy szeretné-e megtartani a kötetet. Amiről viszont kiderült, hogy a Bloomsbury 1997-ben megjelent első kiadása, számolt be róla a Mirror.

„Az eredeti nyomtatás volt, az egyike annak, amiből csak 500 van az egész világon. Őrület” – mondta el Kane a lapnak. Hozzátette, hogy azt leszámítva, hogy a neve tollal bele volt írva a könyvbe, az egyébként hibátlan állapotú volt.

Néhány héttel később eladta a kötetet egy londoni üzletnek, 5750 fontért (ez nagyjából 2,5 millió forintnak felel meg), és ebből az összegből elindította álmaivállalkozását. A pénz nem is jöhetett volna jobbkor Kane családjának, mert férjével mindketten elveszítették jövedelmüket a járvány miatt.

Kislányuk, a hároméves Rosa élete első éveit pedig otthon töltötte a lezárások miatt, ezért Kane álma az volt, hogy elindít egy baba és kisgyerek játszóklubot, a hasonló gyermekek számára.

A vagyont érő kötet nagyjából abban az időszakban került elő, amikor éppen megtalálta a tökéletes helyszínt a játszóklub számára. Viszont pénzük nem volt rá: nagyjából 6000 fontra lett volna szüksége az anyának a vállalkozása elindításához.

„Így eladtam a könyvet, beköltöztem, és most itt vagyok. Nem is értem. Minden reggel, amikor belépek, nem hiszem el, hogy megtörtént” – mondta Kane, aki januárban nyitotta meg a játszóklubot.

A vállalkozó anya most gyerekkönyvek írásán is elkezdett dolgozni, amiket be szeretné építeni a népszerű kisgyerek órákba. „A Harry Potter kötet lehetővé tette a számomra, hogy saját könyveket írjak, mert ezt nem feltétlenül engedhettem volna meg magamnak” – nyilatkozta Kane.

Nem ez az első eset, hogy mostanában értékes Harry Potter kötetekre bukkantak. Nemrégiben a Gyerekszoba.hu is beszámolt egy iskolai könyvtárosról, aki a szerző által dedikált könyveket talált meg húsz év után.