Család

Milliókért kelt el egy ritka Harry Potter-könyv, amit alig több mint száz forintnyi összegért vásároltak

A ritka első kiadású Harry Potter könyvet egy könyvtártól vásárolta meg egy gyűjtő.
2023. Július 13.
könyvek
(Kép forrása: Getty Images)

Csekély összegért, 30 penny-ért (nagyjából 130 forint) vásárolt első kiadású könyv kelt el egy aukción 10 500 fontért (nagyjából 4,6 millió forint), számolt be róla a BBC.

A bölcsek köve első kiadású példányát egy staffordshirei gyűjtő vásárolta meg egy könyvtártól. Ahogy arról korábban a Mirror írt, a könyvtár már túl szakadtnak, sérültnek ítélte meg a könyvet, ezért kivonták a forgalomból, és eladták.

Az 1997-ben kiadott könyv azonban egyike volt az első kiadott ötszáz kötetnek, és annak háromszáz példánynak, amiket könyvtáraknak küldtek szét.

A gyűjtő, aki megvásárolta a leselejtezett könyvtári példányt, nemrégiben, 55 éves korában sajnos elhunyt.

A férfi családja tudta, hogy értékes volt példány, amit a gyűjtő szerzett, de azt hitték, hogy elveszett a rengeteg könyve között. Amikor a férfi négy évvel ezelőtt elköltözött, a könyvei több száz dobozba kerültek – mondta el a gyűjtő nővére a BBC-nek, aki hozzátette, hogy testvére egész életében rajongott a könyvekért, attól kezdve, hogy az iskolában foglalkozni kezdett velük.

A kötetet végül megtalálták, miután a Richard Winterton Auctioneers aukciós vállalat átnézte a könyveket, és egy Los Angeles-i vevő vásárolta meg.

Mostanában több Harry Potter-kötet is kisebb vagyonokért kelt el: egy angol édesanya nemrégiben eladott könyve árából indította el vállalkozását, egy könyvtáros pedig 23 év után bukkant rá a dedikált példányra, amit eladott.