Család

Közel száz év késéssel vittek vissza egy könyvtári könyvet

Csaknem száz év késéssel került vissza a könyvtárba a könyv, amit a közelmúltban vitt vissza valaki.
2023. Május 29.
régi könyvek
(Kép forrása: Getty Images)

Az A History of the United States (Az Egyesült Államok története) című könyvet eredetileg 1927. február 21-éig kellett volna visszavinni egy kaliforniai könyvtárba. Azonban a kötetet csak néhány napja adta át a könyvtárnak egy titokzatos ember, számolt be róla a Sky News.

A Benson Lossing amerikai történész által írt könyvet 1881-ben adták ki, és a kaliforniai St. Helena Közkönyvtárból kölcsönözték ki – ahova végül 96 év késéssel került csak vissza. A férfi, aki a könyvtár recepciójának visszaadta a kötetet, nem árult el magáról semmit, mielőtt távozott. A könyvtár igazgatója, Chris Kreiden elmondta, hogy a könyvért késedelmi díjjal azonban nem tartozik, mert azt 2019 óta nem számolnak fel.

Ha érvényben lett volna a korábbi késedelmi díj – öt cent naponta –, 1756 dollárt (közel 610 ezer forintot) számolhattak volna fel a könyv után.

A könyvtár munkatársai reménykednek abban, hogy sikerül a férfit felkutatni és megtudni, hogy hogyan talált rá a könyvre. A kötetet pedig szeretnék majd kiállítani egy vitrinben a könyvtárban. Az intézmény munkatársai úgy gondolják, hogy a könyv egyike lehetett annak az 540 kötetnek, amely elérhető volt a Szabad Közkönyvtár épületének 1892-ben történt felavatásakor.

A könyvtár megosztotta a CBS Sacramento riportját a közösségi oldalán, amelyben a kötet is látható. A videó ITT érhető el.