Kamasz

Sírva mondta el az osztályának, hogy kirúgták, de nem ez volt a legrosszabb

„A jövőnket rúgják ki épp alólunk” – fakadt ki a pedagógus.
2022. December 02.
Karinthy Frigyes Gimnázium
Karinthy Frigyes Gimnázium (Fotó: https://www.karinthy.hu/)
A héten újabb tanárkirúgások borzolták a kedélyeket. Ahogy az a Belügyminisztérium szerdai közleményéből kiderült, egy Eötvös József Gimnáziumban, hat Karinthy Frigyes Gimnáziumban és egy Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanító tanárnak szűnt meg a munkaviszonya még aznap polgári engedetlenségben való részvétel miatt. 
Az egyik Karinthyből eltávolított pedagógus, Nemes Mária a Facebookon számolt be arról, hogy a Telextől értesültek róla: megjelent egy minisztériumi közlemény, ráadásul iskolájuk is érintett. Azt azonban nem sejtették, kik azok, akiknek távozniuk kell. Ebben a bizonytalanságban mentek be további órákat tartani. A posztoló tanár csak a 7. óra előtt tudta meg, hogy ő az egyik, akinek mennie kell. Amikor elmondta a diákjainak a hírt, nemcsak ő sírt, a diákok is. Elmondása szerint az volt a legrosszabb, hogy ők sírtak.

„Senkinek nem kívánom azt az érzést. Bemenni az osztályodhoz és megmondani nekik, hogy gyerekek, nagyon sajnálom, de kirúgtak. Nem bírtam ki sírás nélkül, és ezt nagyon sajnálom. Nem a könnyeimet, hanem azt, hogy így kellett látniuk az osztályfőnöküket. De még jobban sajnálom azt, hogy ők sírtak. Az én könnyeim lenyelhetőek, de a diákjaim könnyei sebhelyként maradnak meg.”

A sok együttérző kommentet kapó poszt ezekkel az erős sorokkal zárul:

Gyalázat. Vádolom…! Ide annyi nevet írhatnék. Ha ezt olvasod és nem teszel semmit, akkor a te neved is ott van. Nem miattam, nem a kirúgottak miatt. A jövőnket rúgják ki éppen alólunk.

Külső kódTörlésSzerkesztés
A Karinthyben összesen 76 tanár tanít – tudta meg a Telex, így a fent említett 6 tanár kirúgása elég jelentős veszteséget jelent az iskolának. Az azonnali hatállyal elküldött pedagógusok között van végzősök osztályfőnöke, orvosira készülőknek németül biológiát tanító tanár is. A Karinthy Gimnáziumban ezután rendkívüli szünetet rendeltek el, mert a sztrájkoló, a hiányzó, valamint a kirúgott tanárok miatt a pedagóguslétszám nem ütötte meg a jogszabályban foglalt szintet.
Képes kapcsolódó cikkek: Két órányi sztrájkért 33 ezer forintos fizetéslevonást kapott egy tanárTörlésSzerkesztés

A kirúgások miatt újabb sztrájkhullám idult el a tanárok között, valamint a diákok is az utcára vonultak aznap este – közel ezren mentek a Belügyminisztérium elé, hogy kifejezzék felháborodásukat a történtek miatt.

December 8-ára az Egységes Diákfront országos ülősztrájkot hirdetett. Másnap, december 9-én a tervek szerint az MTVA épülete elé vonulnak, hogy elmondják, milyen a közoktatás jelenlegi helyzete itthon.