Kamasz

Smoothie-t hívtak vissza, ödémát, bevérzést okozhat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kér mindenkit, aki vásárolt ilyen terméket, hogy ne fogyassza el.
2024. Március 07.
smoothie
Kép: Getty Images

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt visszahívta a forgalomból  a Lidl a 2024. március 12-én lejáró 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius Gránátalma-acai terméket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

smoothie

Kép forrása: Nébih

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett terméket ne fogyasszák el. A visszahívott termék bármelyik Lidl üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.

Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg – olvasható a Nébih honlapján.

(MTI)