Kamasz

Súlyos büntetést kap, aki a társait bántja az iskolában

Újabb intézkedéssel erősíti zéró toleranciáját Franciaország az iskolai zaklatás ellen, amit már törvénybe is foglaltak. Franciaországban egyébként 2022 óta az iskolai zaklatást bűncselekménnyé nyilvánították, amit 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 150 000 euróig (57 millió forint) terjedő pénzbírsággal büntethetnek.
2023. Augusztus 28.
Iskolai bullying
Kép: Getty Images

Általában az áldozatok kényszerülnek iskolaváltásra bullying esetén azért, hogy megszabaduljanak a bántalmazótól. Franciaországban most törvénybe foglalták, hogy nem az áldozatnak, hanem a zaklatónak kell elmennie egy másik iskolába – írja a Euronews nyomán az Eduline.

A rendelet értelmében azokat a diákokat, akik a társaikat az iskolában vagy akár az interneten zaklatják másik iskolába helyezhetik át, ezzel is megelőzve azt, hogy a bántalmazott diákoknak kelljen iskolát és közösséget váltani, ami a zaklatáson túl is stresszfaktort jelent.

Wilfrid Issanga, az ALCHM szervezet igazgatója szerint az intézkedés egy erős jelzés az oktatási rendszer és a szülők felé is, amivel a kormány a zaklatás és a gyermekbántalmazás ellen lép fel.

A téma azt követően került a francia parlament elé, hogy májusban egy 13 éves francia diáklány öngyilkosságot követett el. A francia oktatási minisztérium korábban végzett felmérése alapján a francia középiskolások mintegy 6,7 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalt már valamilyen formában zaklatást az iskolában. A legtöbb esetben ilyenkor az áldozatot távolítják el a szülők a bántalmazó környezetből, ami a vidéki településeken, ahol esetleg csak egy iskola van extra nehézséget jelent a családok számára.

“Ha rohadt paradicsom van az egészségesek között egy ládában, akkor a rosszat távolítjuk el, nem a jókat” – nyilatkozta az Euronewsak Issanga.

Franciaországban egyébként 2022 óta az iskolai zaklatást bűncselekménnyé nyilvánították, amit 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 150 000 euróig (57 millió forint) terjedő pénzbírsággal büntethetnek a zaklatás áldozatának öngyilkossága vagy öngyilkossági kísérlete esetén.