Kamasz

Szlávik János: még csak ezután lesz nagyon sok beteg

Elmondta, kiknek javasolja az újabb oltást, bár nem a Coviddal van a legnagyobb baj.
2023. Szeptember 28.
beteg
Kép: Getty Images

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről beszélt Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A főorvos szerint nincs még valódi ősz, akkor lesz majd nagyon sok beteg, amikor bejönnek a fagyok, a hidegek. Az influenzát idén sem ússzuk meg.

Az Eris koronavírusról elmondta, hogy ugyan jobban terjed, de enyhe tüneteket okoz. Nagyon sokan koronavírusosak, sokan elmennek tesztet csináltatni, kiderül, hogy hordozzák a vírust, fáj a torkuk, hőemelkedésük van, köhögnek, náthás tüneteik vannak, esetleg az ízületeik fájnak, de semmiképpen nem olyan betegek, hogy emiatt kórházba kerüljenek.

Egyelőre nagyon sok aggodalomra okot adó variáns nincsen, ezen az őszön nekünk nagyon sok mindenre kell gondolnunk, vírusokra, RSV-vírusra, influenzára, koronavírusra és még sok-sok minden másra, és ezek együttesen fogják megkeseríteni az életünket – mondta a főorvos.

Szlávik úgy fogalmazott: – Ha a gyerek kicsit lázas vagy a fiatal felnőtt egy kicsit lázas, akkor lázcsillapítót kell neki adni, bő folyadékot kell adni és nem kell azonnal orvoshoz szaladgálni. Ez azért maradjon is így, hiszen nem az az elsődleges, hogy egy egynapos láz esetén mindjárt mindenki az orvoshoz szaladjon. De a nagyon sokáig tartó láz, a nagyon súlyos köhögés, a tüdőgyulladásra utaló tünetek azért aggasztók lehetnek. A jelenlegi variáns nagyon ritkán okoz ilyen tüneteket.

A koronavírus aktuális változatára, a sokáig, akár hetekig tartó száraz köhögés a jellemző. Ha valaki bizonyítottan koronavírusos és sokáig köhög, az megint csak nem egy olyan tünet, hogy feltétlenül orvoshoz kell menni.

Az újabb variánsok ellen a korábbi oltások nem olyan hatékonyak. Hasonlóképpen az influenzához, évente egyszer, minden rizikócsoportba tartozó kapja meg mind a két oltást, a koronavírus-oltást is és az influenza elleni oltást is, így tehet a legtöbbet azért, hogy ne legyen súlyos beteg, tanácsolja Szlávik

A szakember szerint, aki oltást kapott, annál enyhébb a poszt-Covid lefolyása. Valakinek a Covid után nagyon hosszú ideig fáj a feje és korábban nem így volt, ezért úgy gondolja, hogy ez egy poszt-Covid tünet. – Ennek a mérésére azonban nincs semmilyen lehetőségünk. Egyes országokban úgy tartják, hogy a poszt-Covid ma már nagyobb probléma, mint maga a Covid – mondta Szlávik János.

forrás: Portfolio.hu