Kamasz

Épp csak elkezdődött az iskola, de máris számos vírus támad

Köhög, folyik az orra? Beindult az őszi vírusfertőzések időszaka, ráadásul itt az új koronavírus változata is.
2023. Szeptember 18.
Orrfújás gyerek
Kép: Getty Images

Az iskola- és óvodakezdés minden évben egyet jelent a náthás megbetegedések emelkedésével. Ezen az őszön sincs ez másként. Az arány pedig várhatóan növekedni fog, mondta Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke az Eduline-nak.

Ezek a vírusok támadnak most

A korábbi években megszokott vírusok okoznak megbetegedést most is, ezek: a rhinovírus, náthavírus, adenovírus, amelyek náthát, köhögést és magas lázat okozhatnak, de számolni kell a koronavírus új variánsával is.

“Nem minden náthát tesztelünk, de a tesztelt gyerekek között előfordult koronavírus is. Érdemes tudni, hogy nem vonatkozik rá semmilyen megkülönböztető eljárás. Minden vírusos, beteg gyereknek otthon kell maradnia néhány napra, amíg meggyógyul, kettő tünetmentes nap után pedig már mehet közösségbe” – mondta Dr. Havasi Katalin a portálnak.

Szlávik János szerint rendkívül gyorsan terjed az új koronavírus, az EG.5 vagy más néven a Eris nevezetű változata. Gyorsan terjed, könnyen fertőz, de általában nem okoz komoly gondokat – idézi a Pénzcentrum.hu a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosát. Tünetei az orrfolyás, láz, torokfájás és az ízületi fájdalom.

Nehezen elkerülhető, hogy ne találkozzon a gyerek az óvodában, iskolában ezekkel a vírusokkal. Védekezni, megelőzni egészséges táplálkozással, folyadékfogyasztással, gyakori kézmosással tudunk.