Gyerek

Megfázás: tényleg elég a házi praktika?

Az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Krasznai Magdolna hasznos tanácsai segíthetnek abban, hogy miképp kezelje a náthás tüneteket. Mely esetben elegendő otthoni, házi praktikákhoz nyúlni, és mikor szükséges a szakorvost felkeresni.
2018. Február 08.
Megfázás: tényleg elég a házi praktika?

Az egyszerű nátha, felső légúti hurut tipikus tünetei az orrfolyás, tüsszögés, és torokfájdalom. Ilyenkor egy pár nap alatt elmúlnak ezek a kisebb kellemetlenséggel járó tünetek. Dr. Krasznai Magdolna kifejtette, a felső légúti hurut jól kezelhető köptető-, nyákoldó készítményekkel, orrcseppel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyors gyógyulás érdekében a húsz-harminc percenkénti bőséges folyadékfogyasztás a nyálkahártya nedvesítése révén hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez. Fontos még ilyenkor a gyakori szellőztetés, párásítás. Utóbbi viszont csak abban az esetben, ha a páciensnek nincs penészgomba allergiája. A fül-orr-gégész azt is hangsúlyozta, hogy náthás csecsemőt, óvodás korú gyermeket ne vigyünk gyerekközösségbe.

A fent említett házi praktikákkal, mézes citromos teával, vitaminokkal, non-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, szopogatós tablettákkal otthon kezelt nátha két-három napon belül javulást kell, hogy mutasson, majd öt napon belül magától el is múlik. Azonban, ha erősebb nyelési nehézség, magas láz, levertség, végtagfájdalom jelentkezik, akkor mindenképpen fel kel keresni a szakorvost, gyermekorvost.

“Négy-öt nap után, ha a házi praktikák alkalmazása mellett nincs javulás, akkor mindenféleképpen keressen fel szakorvost” – fogalmaz a doktornő.

A nátha bakteriális felülfertőződése antibiotikumos kezelést igényel

Amennyiben tehát az orrfolyásos, torokfájásos tünetek nem enyhülnek, hanem erősödnek, bakteriális felülfertőződés esete állhat fent. Ilyenkor már nem elegendő az otthoni tüneti kezelés, orvosi segítségre van szükség. A beteg ilyenkor erősödő torokfájdalmat, nyelési nehézséget is érez. Ezt a fertőzést a torokban a leggyakrabban a streptococcusok okozzák – magyarázza az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa. Ebben az esetben antibiotikumos kezeléssel lehet segíteni, hogy a végtagfájdalommal, magas lázzal, erős nyelési nehézséggel járó panaszok megszűnjenek.

A rossz étkezési szokások, és az orr anatómiai rendellenessége is okozhat torokkaparást, köhögést

Dr. Krasznai Magdolna felhívta a figyelmet arra is, hogy egyszerű torokfájás esetén vizsgálni kell az orr szerepét is. Ugyanis, ha az orr funkciója – a párásítás, melegítés és a levegő megszűrése – kiesik, és a páciens kénytelen a száján levegőt venni, az a nyálkahártya kiszáradásához vezethet. Ez pedig állandó torokkaparást, torokszárazságot okoz.

“Ilyenkor meg kell vizsgálnunk, hogy nem áll-e fent valamilyen anatómiai rendellenesség, orrsövényferdülés, vagy orrpolip” – részletezi a fül-orr-gégész szakorvos.

Torokfájdalom esetén az étkezés kérdése is felmerül. Ha sokszor éjszakai köhögés kínozza a beteget, és gyakran fáj a torka, meg kell vizsgálni az étkezi szokásait is. A köhögés kiváltó okaként ugyanis a reflux is felmerülhet, ha a páciens nem megfelelően, vagy rendszertelenül étkezik.

“A vizsgálatra érkezők el szokták mondani, hogy nem puffadnak, nincs haspanaszuk, teltségérzetük és mégis gyakran fáj a torkuk. Ilyenkor mindig rákérdezünk az étkezési szokásaikra, és arra is, hogy mennyire stresszes az életmódjuk. A rossz étkezés ugyanis (késői étkezés, szénsavas üdítők, vörösbor, chips, édesség, gyermekek esetében kakaó), felső légúti hurutnak megfelelő torokfájdalommal járhat” – fejti ki Dr. Krasznai Magdolna.

Hozzáteszi, ha valaki lefekvés előtt rendszeresen fogyaszt ilyen ételeket, italokat, akkor a savas gázok miatt a nyelőcső bemenete ellazul, így az torokfájdalmat, torokkaparást okoz. Ez az állapot pedig táptalaja lehet egy vírusos, vagy bakteriális felülfertőződésnek.

Összefoglaló a torokfájás típusairól, kezeléséről

1. Felső légúti hurut – tüneti kezelés házi praktikákkal

2. Bakteriális felülfertőződés, streptococcus-fertőzés – antibiotikumos kezelés

3. Orr anatómiailag rossz működése, vagy reflux – célzott kezelés

Kapcsolódó cikkeink megfázás, nátha témában:

Forrás: Oxygen Medical