Kamasz

Történelemérettségi: Mátyás király, reformkor és a Horthy-korszak

Idén történelemből 68 802-en vizsgáznak közép-, 7679-en pedig emelt szinten. A diákoknak középszinten először rövid feladatokra kell választ adni, a második részben pedig esszé vár rájuk.
2024. Május 08.
vizsgázó kamaszok az iskolában
Kép: Getty Images

Az Eduline szerint a középszintű történelemérettségi első részében a rövid feladatok többek között a kereszténység elterjedésével, az ipari forradalommal, Mátyással, a reformkorral, valamint a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is kell válaszolniuk. A vizsga második felében rövid esszéket kell írniuk idén a diákoknak: az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása közül választhatnak, míg a hosszú esszé esetében a gazdasági rendszerváltoztatásról vagy az Erdélyi Fejedelemségről kell beszámolniuk.

Az egész történelemérettségire középszinten 180 percük van a vizsgázóknak.

Emelt szinten az első részben szintén egyszerű feladatokat kell megoldani 100 perc alatt, a másodikban pedig itt is esszéket kell írni, amire összesen 140 perc áll rendelkezésre.

A 2020-as Nemzeti alaptanterv (NAT) miatt a történelemérettségi is változott idén: a témakörök több helyen módosultak, például középszintre került az Aranybulla. A pénzügyi ismeretek és a munkajog pedig teljesen kikerültek a történelemérettségi témakörei közül, írja az Eduline.