Kamasz

Zserbóvariációk az ünnepekre – 3 különleges recept

A zserbó méltán az ünnepi sütemények királynője, de miért ne játszhatnánk kicsit az ízekkel, ha közeledik a karácsony? A klasszikus dió–lekvár–csoki triót három izgalmas változatban is újragondoltuk.
2025. December 03.
zserbó

Kép: Getty Images

A zserbó eredetileg Gerbeaud Emil nevéhez kötődik, és mára igazi magyar karácsonyi alapdarab lett. A réteges tésztában a dió, a baracklekvár és a csokoládé harmóniája verhetetlen – de épp ez az alap tökéletes talaj arra, hogy újabb ízekkel tegyük még izgalmasabbá.

Az alábbi három variáció mind megtartja az eredeti zserbó lényegét, miközben hozzáad valami extra ünnepi csavart. Ha idén valami különlegeset sütnél, ezek a receptek garantáltan sikert hoznak.

Narancsos–diós zserbó – a klasszikus elegáns ünnepi változata

A narancs frissessége csodálatosan kiemeli a dió aromáját. Illatos, fűszeres és ünnepi – tökéletes karácsonyra.

Hozzávalók (1 tepsihez):

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 üveg baracklekvár

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A tésztát összegyúrjuk, 3 részre osztjuk.
  3. Az első lapot kinyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk dió–cukor–narancshéj keverékével.
  4. Jön a második lap, és ugyanez a rétegezés.
  5. A harmadik lapot rátesszük, villával megszurkáljuk, majd 180°C-on 30–35 percig sütjük.
  6. Ha kihűlt, vízgőz felett megolvasztott csokoládéval bevonjuk.

Mákos–meggyes zserbó – látványos, ünnepi, kicsit savanykás, nagyon finom

Ez a verzió a régi mákos bejgli és a klasszikus zserbó szerelemgyereke.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej + 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 üveg meggylekvár
  • 1 marék aszalt meggy (opcionális, nagyon finom vele)

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

  1. A tésztát a klasszikus zserbóhoz hasonlóan begyúrjuk, három részre osztjuk.
  2. Az első lapot megkenjük meggylekvárral, majd megszórjuk cukros mákkal és aszalt meggyel.
  3. Rétegezzük tovább, majd 180°C-on 30 percig sütjük.
  4. Csokimázzal leöntjük.

Karamellás–diós zserbó – modern, gazdag és nagyon ünnepi

Ez a verzió a karamell krémességével hoz új karaktert a zserbóba. Selymes, gazdag és minden falatja karácsonyi luxus.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej + 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Karamellkrém:

  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió

Máz:

  • 10 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

  1. A tésztát három részre osztjuk, kinyújtjuk.
  2. A karamellt elkészítjük: a cukrot világosbarnára olvasztjuk, felöntjük a tejszínnel, simára főzzük, majd belekeverjük a vajat és a diót.
  3. Az első lapot karamellkrémmel kenjük meg, jöhet a következő réteg.
  4. 180°C-on 30 percig sütjük.
  5. Tejcsokoládéval leöntjük.